Hlavní obsah

Čech se dostal kvůli přilbě do sporu s Adidasem

LONDÝN

Český fotbalový brankář Petr Čech a jeho klub Chelsea jsou podle dnešních londýnských Timesů kvůli gólmanově ochranné přilbě ve sporu se sponzorem. Zástupce firmy Adidas, která má smlouvu na vybavení klubu sportovním oblečením, totiž v pátek zavolal vedení klubu a požadoval, aby Čech na přilbě před nástupem na hřiště překryl značku jejího výrobce, novozélandské firmy Canterbury. Chelsea i Čech to odmítli.

Článek

Adidas i klub zdůrazňují, že pro ně je nejvyšší hodnotou Čechovo zdraví a bezpečí. Čech nosí přilbu na doporučení lékařů vzhledem k těžkému zranění hlavy, které utrpěl při ligovém zápase loni v říjnu.

Anglická Fotbalová asociace Čechovu přílbu v pátek schválila, protože neohrožuje ani brankáře, ani spoluhráče. Schválil ji také rozhodčí dnešního zápasu s Liverpoolem Rob Styles.

Adidas to ale neuspokojilo, protože chce ochránit své komerční zájmy. Čech a Chelsea zase cítí vysokou loajalitu vůči novozélandské firmě, která obratem splnila jejich důležitou zakázku. Adidas nyní nabízí, že Čechovi narychlo zhotoví vlastní přílbu.

Čechovi hrozí, že kvůli logu nenastoupí

Podle Timesů hrozí, že pokud se spor nevyřeší, Čech nenastoupí, protože zakrýt značku Canterbury odmítl. "Kdyby mu neudělali přilbu, tak by nemohl hrát," vysvětlil listu nejmenovaný zdroj z Čechova okolí. Čech prý dal gentlemanský slib, že logo výrobce na přilbě zůstane.

Chelsea si vybrala firmu Canterbury poté, co konzultovala celou záležitost s činovníky ragbyového svazu. Adidas, jenž má s Chelsea smlouvu na 100 milionů liber na sportovní oblečení pro klub, přitom ochranné přilby vyrábí rovněž.

Do hry navíc podle Timesů vstoupila další firma Full 90 ze San Diega. Ta má zase smlouvu s mezinárodní fotbalovou federací FIFA, že bude registrovaným dodavatelem ochranných pomůcek pro hlavy fotbalistů. Mluvčí firmy řekl, že nejde jen o ochranu, ale i o to, že podle pravidel musí být při hlavičce rychlost míče stejná, jako kdyby hráč přilbu neměl.

Cudicini poslal Čecha do pilotní školy

V rámci přípravy na návrat do branky si Petr Čech prý obnovoval koncentraci a koordinaci "létáním" na simulátoru obřího Boeingu 747 v pilotní škole u letiště Gatwick. Píše to The Sun, podle kterého to byl nápad Čechova kolegy a konkurenta v londýnském klubu Chelsea Carla Cudiciniho, který je rovněž zraněn a jenž se na trenažéru připravuje na pilotní zkoušky.

Čech musel v trenažéru zapojit ruce, nohy a samozřejmě pro brankáře tak důležitý postřeh. "Byl to Carlův nápad," citoval Sun českého gólmana, který by se po říjnovém zranění hlavy dnes mohl poprvé opět objevit na hřišti.

"Bylo to skvělé. Byla to zábava, bylo to zajímavé, ale bylo to také velmi obtížné. Musím říci, že jsem fyzicky stoprocentně v pořádku a připraven hrát za Chelsea," dodal čtyřiadvacetiletý český brankář.

Reklama

Související témata: