Hlavní obsah

Bývalý obránce Stam převezme od června fotbalisty Feyenoordu

Bývalý obránce Jaap Stam převezme od 1. června fotbalisty Feyenoordu Rotterdam. Šestačtyřicetiletý Nizozemec nahradí na lavičce bývalého spoluhráče z reprezentace Giovanniho van Bronckhorsta, který už v lednu oznámil, že po sezoně skončí. Stam, který od konce minulého roku vede jiný prvoligový klub Zwolle, se s novým zaměstnavatelem dohodl na dvouleté smlouvě.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Jaap Stam na archiním snímku ještě coby kouč Readingu.

Článek

V současnosti se Feyenoord nachází v Eredivisie na třetí pozici s patnáctibodovou ztrátou na vedoucí Eindhoven. Před dvěma lety dokázal Van Brockhorst dovést tým k prvnímu titulu od roku 1999.

Stam má za sebou bohatou kariéru, během níž si zahrál např. za Eindhoven, Manchester United (v ročníku 1998/1999 s ním prožil snovou sezonu v podobě zisku anglického titulu, triumfu v Anglickém poháru i Lize mistrů), Lazio Řím, AC Milán a naposledy Ajax Amsterodam. Za národní tým nastoupil v 67 utkáních. Zahrál si i na světovém šampionátu v roce 1998 a mistrovství Evropy 2000 a 2004. S hráčskou dráhou se rozloučil v říjnu 2007.

Trenérskou štaci načal v roce 2011 jako asistent ve Zwolle. O pět let později se ujal anglického Readingu z druhé nejvyšší soutěže. Hned v premiérové sezoně se jeho svěřenci ocitli krůček od postupu do Premier League, ale ve finálovém střetnutí play off s Huddersfieldem nezvládli penaltový rozstřel. V následujícím ročníku se Readingu výsledkově nedařilo a Stam ve funkci trenéra skončil.

Reklama