Hlavní obsah

Real rozprášil hvězdnou galaxii, přesto utratil nejvíc

PRAHA

Rozpad hvězdné galaxie v Realu Madrid. Tak se bude vzpomínat na letošní zimní přestupové období na fotbalové scéně. Královský klub ze Španělska do AC Milán uvolnil brazilského kanonýra Ronalda a navíc dal souhlas k letnímu odchodu Davida Beckhama do Los Angeles Galaxy. Definitivně se tak rozpadl bájný čtyřlístek Figo, Zidane, Beckham a Ronaldo, s nímž ale Real nikdy nevyhrál žádnou velkou trofej.

Foto: (AP Photo/EFE, Zipi)

Brazilec Ronaldo po přestupu do AC Milán

Článek

"Bílý balet" byl na přestupovém trhu z velkoklubů tentokrát zdaleka nejaktivnější, co se týče odchodů i příchodů. Real místo osvědčených jmen nyní symbolicky vsadil na talentované, ale neznámé mladíky z Jižní Ameriky, kteří se ochotně podvolí náročným metodám přísného kouče Fabia Capella.

Za téměř 21 miliónů eur (asi 588 milionů korun) přilákalo vedení z argentinského klubu Boca Juniors záložníka Fernanda Gaga. Žádný lukrativnější přestup se v zimě neuskutečnil. Do Realu přišel z River Plate ještě další nadějný středopolař Gonzalo Higuain (za 13,1 miliónu eur). Klub navíc získal i brazilského beka Marcela, který by výhledově mohl být plnohodnotnou náhradou za krajana Roberta Carlose.

Zimní burza ale poznamenala i tuzemský fotbal, protože do svého víru vtáhla i české reprezentanty. Milan Baroš po půldruhého roku trvajícím trápení opustil Aston Villu. Z ní jej na druhý pokus vysvobodil suverénní vládce francouzské ligy Lyon.

Gambrinus ligu opustili dva kapitáni

Živo však bylo i v domácí soutěži, která přišla o několik výrazných osobností. Italské Udine políčilo rovnou na dva kapitány elitních českých klubů, když ulovilo sparťanského záložníka Tomáše Sivoka za 70 miliónů a také libereckého lídra a stopera Tomáše Zápotočného za 15 miliónů.

Mistrovský Liberec navíc pustil do ruského Vladivostoku i další oporu, brankáře Marka Čecha. Slávistického útočníka Pavla Fořta zlákalo francouzské Toulouse. Jablonecký kanonýr David Lafata se zase ve středu večer, těsně před koncem přestupního termínu, dohodl na přestupu do Austrie Vídeň. Ta už během ledna přilákala z Mönchengladbachnu i dalšího českého útočníka Václava Svěrkoše.

V rámci české ligy, kde se může přestupovat až do 28. února, bude zřejmě největším obchodem přestup reprezentačního útočníka Marka Kuliče z Mladé Boleslavi do Sparty. Letenští za něj zaplatili devět miliónů korun a navíc do města automobilů poslali mladého obránce Milana Kopice. Sparta z ruského Petrohradu vykoupila i obránce Pavla Mareše, člena širšího reprezentačního kádru.

V Anglii patří nej West Hamu a Aston Ville

V zahraničí byl zřejmě největší akcí obchod mezi Realem Madrid a AC Milán, jehož předmětem byl útočník Ronaldo. Ten se nakonec do Milána vrací po necelých pěti letech, ne však do vedoucího týmu italské ligy Interu, ale do rivalského AC.

Milán po bídné první polovině sezony, po které se i vinou odpočtu osmi bodů za korupční jednání nyní trápí až na osmém místě tabulky, posílil i obranu příchodem reprezentanta Massima Odda z Lazia Řím.

V Anglii při obchodování nehrál prim žádný z velkoklubů, ale překvapivě West Ham, bojující o záchranu. "Kladiváři" na těžké jarní boje přivedli hned kvartet hráčů: Boa Morteho, Neilla, Upsona a Quashieho.

V Premier League se ale o největší přestup postarala Aston Villa, která za mladého útočníka Ashleyho Younga vyplatila Watfordu 14,5 milionu eur. Vedoucí Manchester se připomněl tím, že na hostování z Helsingborgu do konce sezony získal věhlasného střelce Henrika Larssona.

Velké návraty

Návrat na výsluní ohlásil také holohlavý brankář Fabien Barthez. Mistr světa a Evropy sice loni v říjnu oznámil konec kariéry, ale na jaře bude pomáhat s udržením ve francouzské lize Nantes. Do Ajaxu se vrací kontroverzní záložník Edgar Davids.

Holandský záložník se po více než deseti letech vrací do klubu, ve kterém s velkým fotbalem začínal. Ajax naopak v létě opustí český obránce Zdeněk Grygera, který se dohodl na odchodu do Juventusu Turín.

V bundeslize zase Brémy naznačily, že to se setrváním na vedoucí pozici myslí vážně. Werder udržel přes velký zájem Juventusu nejlepšího střelce loňského mistrovství světa Kloseho a navíc k němu koupil za čtyři miliony eur z Ajaxu švédského útočníka Markuse Rosenberga.

Německou ligu si v Bochumi vyzkouší i český gólman Jaroslav Drobný, který byl na podzim bez angažmá.

Reklama

Související témata: