Hlavní obsah

Fotbalisté v Nizozemsku říkají NE rasismu. Jakou formu protestu zvolili?

Vlna rasismu zaplavila fotbalovou Evropu. Urážky hráčů tmavé barvy pleti se nevyhnuly ani Nizozemsku. Zajímavou formu protestu proti rostoucí nenávisti na stadionech zvolili hráči Ajaxu Amsterdam a Heraclesu Almelo během utkání 14. kola Eredivisie. Na to, jak probíhal začátek duelu v Johan Cruijff Areně, se můžete podívat ve videu níže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté v nizozemské Eredivisie protestovali proti rasismu.Video: sntv

 
Článek

Fotbalisté Ajaxu a Heraclesu se rozhodli nekopnout do balonu během úvodní minuty sobotního střetnutí nizozemské Eredivisie. Chtěli tím vyjádřit protest proti množícím se incidentům, při kterých jsou rasisticky uráženi hráči tmavé pleti.

Protest probíhal po předchozí vzájemné domluvě. Rozhodčí foukl do píšťalky, vedoucí tým nizozemské ligy Ajax rozehrál, ale dalších šedesát vteřin se místo hry stálo a aplaudovalo. K potlesku se přidali sudí, tribuny i lavičky.

Vše odstartoval incident z minulého víkendového kola, kdy byl během zápasu druhé nejvyšší nizozemské soutěže rasisticky urážen fotbalista klubu Excelsior Ahmad Mendes Moreira. Rozhodčí kvůli tomu odvedl hráče ze hřiště a duel pokračoval až po půlhodinové přestávce.

Nejednalo se o ojedinělý skandál, který byl v posledních týdnech viděn a slyšen napříč fotbalovou Evropou. V letošním ročníku se obětí rasistických urážek stal například Mario Balotelli z Brescie, ten chtěl kvůli opičím skřekům publika odejít ze hřiště během duelu Serie A. Útočník Šachtaru Doněck Taison dostal v ukrajinské lize nedávno červenou kartu za to, že vulgárně gestikuloval na urážlivé pokřiky příznivců Dynama Kyjev.

Reklama

Související témata: