Hlavní obsah

Průlom! Kluby odhlasovaly, že nadstavba se ruší

V Srbsku jako v první evropské zemi sáhli kvůli pandemii nového koronaviru ke změně formátu tamní fotbalové ligy. Kluby nejvyšší soutěže si podle národní asociace odhlasovaly, že se dohrají pouze zbylá čtyři kola základní části a nadstavba bude zrušena. Srbská liga se znovu rozběhne bez diváků v sobotu 30. května.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Podle srbské asociace bylo pro zkrácení sezony 11 z 16 účastníků nejvyšší soutěže, pět klubů včetně nejznámějších bělehradských týmů Crvené Zvezdy a Partizanu hlasovalo proti. Domácí pohár se dohraje podle plánu.

Díky dnešnímu rozhodnutí je krok od obhajoby titulu Crvena Zvezda, která po 26 kolech vede tabulku o 11 bodů před druhým Partizanem. Stejným způsobem se dohraje i druhá liga, zatímco nižší srbské soutěže byly předčasně ukončeny.

Rozhodnutí o zkrácení sezony je do velké míry přelomové. Dosud totiž jednotlivé země své ligy buď předčasně ukončily, nebo rozhodly o dohrání v původním formátu.

Unie evropských fotbalových asociací UEFA na jednotlivé svazy opakovaně apelovala, ať se pokusí dohrát domácí soutěže v původním formátu, pokud to epidemiologická situace dovolí. Srbská asociace však žádosti nevyhověla, byť balkánská země patří mezi méně zasažené pandemií a dosud ohlásila jen přibližně 200 obětí.

V Česku chce Ligová fotbalová asociace, která řídí první a druhou ligu, sezonu dohrát v původním formátu. Předseda LFA Dušan Svoboda zkrácení soutěže jen na základní část odmítl a upozornil, že by tím vinou změny v rozehraném ročníku ztratila regulérnost. Ve Francii a Nizozemsku už soutěže předčasně ukončili.

Reklama

Související témata: