Hlavní obsah

Koller: Naše šance na Evropskou ligu pořád žije

Bývalý reprezentační útočník Jan Koller nastřílel po přestupu do ruské Samary sedm branek. V posledním kole Ruské ligy zařídil dvěma trefami výhru nad Grozným 4:3. Samara ale skončila šestá a přímý postup do nové Evropské ligy UEFA si nevybojovala. Přesto může postoupit, pokud Ruský pohár vyhraje jeden z týmů, jež skončily v tabulce právě před Samarou.

Foto: Sport.cz

Jan Koller v dresu Samary

Článek

Ruská liga v sobotu skončila. Vy jste pomohl dvěma góly Samaře k vítězství 4:3 nad Grozným, byly to parádní trefy?

Kdepak, docela obyčejné dorážky po závarech v šestnáctce. Já na krásu gólů moc nekoukám, hlavně, když to tam spadne.

V osmnácti kolech jste od července dal sedm gólů. Jste spokojený?

Gólů může být vždycky víc, spoustu šancí jsem neproměnil. Přišel jsem do nového prostředí po nevydařeném evropském mistrovství a zvykal jsem si na fotbal i život v Rusku. Myslím, že mohu mluvit o spokojenosti, alespoň ze své strany.

Samara skončila šestá a nevybojovala si přímý postup do nové Evropské ligy UEFA. Cítili jste v klubu zklamání?

Ani ne, a to z několika důvodů. Trochu nás mrzí, že klubu přímý postup unikl jen o skóre, které měl lepší Petrohrad. Naše naděje na Evropskou ligu UEFA, jež nahradí stávající Pohár UEFA, ale pořád žije! Ve čtvrtfinále Ruského poháru jsou totiž ještě tři týmy, které skončily v lize před námi. Pokud trofej vyhraje jeden z nich, jdeme do Evropy i my. To se ale dozvíme až na jaře. Loni hrála Samara o záchranu, letos o evropské poháry, to se tu také cení. O nějakém smutku nebo rozčarování nemůže být řeč.

Hrál jste fotbal v Belgii, Německu a Francii, jaká je ve srovnání s těmito soutěžemi nejvyšší ruská soutěž?

Velmi kvalitní a je to vidět i na výkonech ruských klubů v pohárové Evropě. Vždyť vítěz Poháru UEFA Petrohrad skončil až pátý. Co mi tu chybí jsou kvalitnější stadióny a větší divácké návštěvy. Jen na Petrohrad, Kazaň a Samaru chodí více diváků, a přitom se v Rusku hraje opravdu velmi kvalitní fotbal.

Stal jste se miláčkem fanoušků?

Takhle to neberu. Fanoušci jsou tu skvělí, vzali mě a je příjemné, když se s nimi potkám. Oni jsou hodně vděční za fotbal, který tu předvádíme. Tak kvalitní tady ještě neviděli.

Do Samary jste přišel z Monaka, nebyl to pro vás šok?

Na první pohled to vypadá jako extrém. Samara určitě není Monte Carlo, ale nebylo to rozhodně nijak strašné. Já jsem přizpůsobivý člověk a beru realitu takovou, jaká je. To, co potřebuji, tady mám.

Kdy začne příprava na novou sezónu?

Scházíme se 3. ledna. Do té doby mohu odpočívat.

Už víte, kde to bude?

Polovinu ze šesti volných týdnů strávíme doma v Čechách, druhou polovinu v Monaku. Tam oslavíme i Vánoce.

Nemáte svrbění v nohou, když sledujete reprezentaci?

To už necítím. Samozřejmě však zápasy a dění kolem národního mužstva sleduji a klukům i trenérovi Radovi držím palce, aby na světový šampionát postoupili. Tohle mužstvo na to určitě má.

Reklama

Související témata: