Hlavní obsah

Pudil: V Belgii si fotbal užívám, ambice Genku jsou podobné libereckým

Jan KrůtaSport.czPrávo

Pravidelné nastupování v základní sestavě a spokojený život v Belgii. Toho si nyní užívá ex-slávistický fotbalista Daniel Pudil, jenž je od července letošního roku kmenovým hráčem belgického Genku. „Hraju levého záložníka a někdy podle potřeby zaskočím i na levém beku. Na naše zápasy chodí 27 tisíc diváků, skoro pořád je vyprodáno,“ těší třiadvacetiletého středopolaře.

Článek

Genk je po patnácti kolech belgické ligy čtvrtý. Odpovídá to ambicím klubu?

Spokojenost je poměrně velká a mohla být daleko větší, kdybychom vlastními chybami neprohráli zápas v Kortrijku. Jsme fakt pitomci, protože v tomhle kole prohrály i Standard Lutych, FC Bruggy a Westerlo. Kdybychom získali tři body, mohli jsme být třetí s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Anderlecht. Právě na Anderlechtu hrajeme poslední zápas podzimu 19. prosince, tak to můžeme odčinit.

Myslíte na titul?

O tom se tady moc nemluví. Minulá sezóna se klukům v Genku vůbec nepovedla, byli až desátí. Teď by byli rádi, kdyby se postoupilo do evropských pohárů. To je hlavní cíl. V kabině máme vylepenou takovou tabulku, kde bychom se měli umístit. Jsou u toho rozepsané všechny zápasy a taky graf, kolik bodů bychom měli získat. Na titul nám to ukazuje 72 bodů... Ale tolik jich určitě potřeba nebude, protože liga je hrozně vyrovnaná a ztrácí každý.

Kdo je největším adeptem na titul?

Tady je to pořád stejné: Anderlecht, FC Bruggy a Standard Lutych. Tyto tři kluby mají největší ekonomické možnosti, ale Genk si taky může koupit dobré hráče. Z naší ligy bych ho přirovnal třeba k Liberci. Pořád má velké ambice, ale neočekává se od něj titul každý rok.

Zvykl jste si během půl roku na belgickou ligu?

Docela dobře. Dostal jsem se do perfektního klubu, vybojoval jsem si místo v základu a daří se nám. Hraju levého záložníka a někdy podle potřeby zaskočím i na levém beku. Na naše zápasy chodí 27 tisíc diváků, skoro pořád je vyprodáno. Užívám si to tady.

A co život v Belgii, vyhovuje vám?

S přítelkyní jsme tady moc spokojeni. A našli jsme si krajany. Seznámil jsem se s volejbalistou Alešem Holubcem, který hraje za Masseik. Je to od nás z domova 25 kilometrů. On se byl podívat na našem posledním domácím zápase, já zase vyrazil na volejbalovou Ligu mistrů proti Dynamu Moskva. Hodně mě to chytlo, naživo je to mnohem lepší než v televizi.

Setkáváte se i s českými fotbalisty?

S Michalem Pospíšilem, který to ke mně má ze St. Truidenu deset kilometrů. Byli jsme spolu kdysi rok v Liberci. A ještě s Lukášem Zelenkou z Westerlo. Zrovna nedávno jsme všichni společně vyrazili na večeři i s rodinami.

Reklama

Související témata: