Hlavní obsah

Necid si v CSKA po tréninku ještě přidává

MOSKVA

Být nejlepším střelcem podzimní části fotbalové ligy v Česku je skvělá vizitka. V nabitém kádru CSKA Moskva je vám však k ničemu. Bývalý slávistický útočník Tomáš Necid během prvních dvou týdnů v Rusku poznal, jak dlouhá cesta na fotbalový vrchol ho ještě čeká.

Článek

„Všechno je tady o stupeň rychlejší. Se Slavií jsme byli nejlepší v lize, tvrdě jsme pracovali, ale v CSKA je všechno ještě o level výše. První dva tréninky jsem se jen rozkoukával,“ přiznává devatenáctiletý Necid, jenž s týmem CSKA už absolvoval soustředění v Izraeli.

V Izraeli běhal na pláži i na golfovém pažitu

Jeho touha po úspěchu v ruském velkoklubu je veliká. „Přidávám si po každém tréninku, který je na hřišti. Jdu a kopu na branku, zkouším zakončení po centrech ze stran, zpracování míče po dlouhých přihrávkách,“ vypráví borec, jenž s fotbalem začal v týmu Sokol Stodůlky.

V Moskvě ho vede vyhlášený záložník Zico. „Moc jsem se na spolupráci s ním těšil, protože během aktivní kariéry byl fantastický, dával spoustu branek. A moje představy se při setkání naplnily. Zůstává s námi po tréninku na hřišti a sleduje, jak si počínáme. Když jsem piloval střelbu po zemi a balóny mi pořád létaly vysoko, přišel a upravoval můj pohyb v poslední fázi zakončení. Je vidět, že má velký zájem,“ rozplývá se Necid nad spoluprací s fenomenálním Brazilcem.

Během prvních dvou přípravných zápasů s Maccabi Netanja a Maccabi Ramat Gan si český útočník důrazně řekl o místo v sestavě. „V úvodním utkání jsem hrál třicet minut a nahrál na gól, v druhém jsem nastoupil šest minut po přestávce a jednu branku jsem vstřelil,“ líčí Necid.

Dávky ordinované brazilským trenérem při izraelském soustředění polykal bez potíží. „Na hřišti bylo všechno na malém prostoru ve vysokém tempu, když jsme šli mimo tréninkový areál, běhali jsme buď na golfových trávnících, nebo po pláži. Tam si nás hodně fotili, protože v zemi je hodně lidí z Ruska,“ vypráví útočník, který ve 45 ligových zápasech vstřelil 18 gólů, jedenáct z toho na podzim.

Od pátku se pro změnu chystá s novým klubem v Turecku. Pak přijde na řadu soustředění v Anglii, kde CSKA sehraje první díl dvojzápasů Poháru UEFA s Aston Villou, která na podzim vyřadila Slavii. „Mrzí mě, že nemohu kvůli podzimním startům za Slavii nyní nastoupit, ale šanci ukázat se v ostrém zápase určitě dostanu,“ nedělá si těžkou hlavu Necid, jenž už má v Moskvě byt. „Je po Polákovi Janczykovi, který odešel do belgického Lokerenu. Mám to na půli cesty mezi centrem města a tréninkovým areálem. A sto metrů od Luboše Kaloudy,“ popisuje Necid.

Spoluhráči ho přijali, dělá pokroky v ruštině

Právě s českým záložníkem, jenž do klubu přišel před rokem, sdílí na soustředění společný pokoj. „Někdy hrajeme playstation, ale hlavně se učím ruštinu, abych rychle zapadl. Mám s sebou učebnice a sešity s cvičeními. Už jsem udělal velký pokrok,“ tvrdí Necid a pochvaluje si, jak skvěle ho spoluhráči přijali. „Je to směsice. Jsou tu kluci z Nigérie, Turecka, Litvy, Bosny a z Brazílie.“

Právě z jihoamerické země pochází Vágner Love – největší konkurent českého útočníka na místo v sestavě. „Je úplně v pohodě. Hned při prvním srazu přišel, plácli jsme si a vyměnili pár slov. Ale jinak spolu moc nemluvíme. Brazilci jsou čtyři a drží v partičce spolu, já jsem spíše s mladými,“ směje se Necid.

Reklama

Související témata: