Hlavní obsah

Soud zamítl odvolání francouzských klubů proti ukončení sezony

Francouzský nejvyšší správní soud zamítl odvolání fotbalových klubů z Lyonu, Amiens a Toulouse proti předčasnému ukončení ligové sezony kvůli pandemii koronaviru. Zároveň ale rozhodl, že sestup Amiens a Toulouse do druhé ligy neplatí a nařídil přezkoumání podoby nového ročníku.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Fotbalisté Lyonu - ilustrační foto.

Článek

Vedení francouzské fotbalové ligy se rozhodlo ukončit sezonu nejvyšší soutěže deset kol před koncem 30. dubna poté, co vláda kvůli koronaviru vyhlásila do září zákaz veškerých velkých sportovních akcí. Lyon tak na sedmém místě tabulky přišel o možnost zajistit si účast v evropských pohárech, Amiens a Toulouse zůstaly na sestupových příčkách.

Především Lyon rozhodnutí LFP ostře kritizoval jako ukvapené. Situace se navíc od dubna změnila natolik, že se budou v zemi v červenci a srpnu dohrávat závěrečné zápasy Francouzského poháru a kluby už mohou znovu trénovat.

"Soud potvrdil podmínky definované ligou, zejména pro konečnou klasifikaci soutěže," uvádí se v oficiálním prohlášení Státní rady. "Ve zkráceném procesu soudce rozhodl pozastavit sestup Amiens a Toulouse do druhé ligy," dodává se v prohlášení.

Vzhledem k tomu, že dva týmy z druhé ligy si zajistily postup, nařídil soud představitelům LFP, aby přezkoumali podobu nejvyšší soutěže pro příští sezonu. Je tak možné, že v novém ročníku bude hrát 22 klubů.

Reklama

Související témata: