Hlavní obsah

VIDEO: Jak se kanonýr Baroš stal v Turecku Růžovým panterem

PRAHA

Pomalu se zdálo, že už zůstane jen bývalým kanonýrem. Po přestupu do Galatasaraye Istanbul však Milan Baroš neuvěřitelně ožil a fotbalové Turecko mu leží u nohou. Aby ne, když se s dvaceti trefami stal králem střelců! Se speciálními růžovými kopačkami na nohou se stal skutečným Růžovým panterem. Na videu si můžete prohlédnout všech dvacet jeho gólů.

Článek

Čtrnáct českých legionářů v osmi zemích letos dobylo v cizích službách mistrovský titul. Pouze jediný krajánek však dokázal získat korunu krále střelců. Milan Baroš na to potřeboval v Turecku dvacet zásahů, jeho Galatasaray Istanbul se přitom paradoxně z pátého místa vůbec neprotlačil do pohárové Evropy.

Baroš se stal teprve čtvrtým cizincem, který v turecké Super lize titul krále střelců vyhrál. Před ním to dokázali jen Bosňan Tarik Hocic (Galatasaray), Gruzínec Šota Arveladze (Trabzonspor) a Brazilec Alex de Souza (Fenerbahce). Vigantický rodák o dvě trefy trumfl druhého Tanera Gülleriho z Kocaelisporu, další v pořadí Bulut, Ünal (oba Trabzonspor) a Yildiz (Sivasspor) dali o šest gólů méně než český útočník.

Pozor, pálí Barbie

Baroš nejprve v Turecku pobavil růžovými kopačkami, které tam jako jediný začal obouvat. Fanoušci mu proto začali říkat Barbie, on si však přál být Růžovým panterem. A to se mu začalo dařit tak dobře, že Turci dokonce spekulovali, zda padne střelecký rekord Hakana Süküra, jenž v sezoně 1997/98 vstřelil 32 ligových branek.

„Nerad bych byl s Hakanem Sükürem srovnáván, protože to je opravdu velký hráč. Je to legenda tureckého fotbalu. Já jsem jiný člověk, jsem Milan Baroš. Jeho rekord je neuvěřitelný, mně postačí pravidelně nastupovat a pomoci Galatasarayi získat trofeje,“ uklidňoval je Baroš.

Daněk, Wagner, Koller - a teď Baroš

Klubové cíle nesplnil. Galatasaray chtěl postoupit do finále Poháru UEFA, které se hrálo v Istanbulu, narazil však na Hamburk s českým kapitánem Davidem Jarolímem. A z domácí ligy se turecký kolos nakonec vůbec neprobojoval do Evropy.

Sám se sebou však může být Baroš nadmíru spokojený. V 90. letech býval vysoko v tabulce střelců „Bomber“ Tomáš Skuhravý v Itálii, Milan Luhový dosáhl ve Španělsku na čtvrtou příčku. Střeleckou korunu získali jen Václav Daněk (dvakrát) a René Wagner v Rakousku a Jan Koller v Belgii.

Turecká liga sice zatím nepatří k nejprestižnějším v Evropě, finanční možnosti tamních bohatých klubů jsou však obrovské. Před touto sezónou koupily fotbalisty za 1,4 miliardy korun! A Baroš zcela zastínil třeba Daniho Güizu, loňského krále střelců ve Španělsku...

Čech s korunou krále střelců 2008/09
TureckoMilan Baroš (Galatasaray Istanbul - 20 gólů)
Češi s mistrovským titulem 2008/09
NěmeckoJan Šimůnek (VfL Wolfsburg)
TureckoTomáš Sivok a Tomáš Zápotočný (Besiktas Istanbul)
DánskoZdeněk Pospěch a Libor Sionko (FC Kodaň)
RakouskoKarel Piták a Patrik Ježek (Red Bull Salcburk)
ChorvatskoMiroslav Slepička (Dinamo Záhřeb)
BulharskoDavid Bystroň (Levski Sofia)
PolskoTomáš Jirsák (Wisla Krakov)
SlovenskoDavid Bičík, Radek Dosoudil, Dominik Rodinger a Jan Králík (Slovan Bratislava)

Reklama

Související témata: