Hlavní obsah

Střílí góly, pozvánku do reprezentace ale nečeká. Národní tým je pro mě složité téma, říká Pekhart

Praha

Angažmá v Legii mu perfektně sedí. Útočník Tomáš Pekhart zapadl do polského týmu, jako by v něm hrával roky. Vstřelil gól v jarní premiéře, v nové sezoně pálí dál. Po třech ligových kolech má na kontě už čtyři branky. Radost mu sice kalí vyřazení z bojů o Ligu mistrů, varšavský klub má ale stále šanci zahrát si Evropskou ligu.

Foto: Sport.cz

Útočník Legie Varšava Tomáš Pekhart.

Článek

Tři zápasy, čtyři góly. Dala se sezona odstartovat lépe?

Z osobního pohledu jde o hodně dobrý start. Bohužel jsme vypadli z předkol Ligy mistrů, tři dny poté jsme doma prohráli v lize s Jagiellonií. V Legii se porážka nepromíjí, natož dvě v řadě. Reprezentační přestávka nebyla příjemná, následný zápas v Plocku jsme prostě museli zvládnout. Povedlo se, navíc můj gól byl celkem pohledný.

Bylo po vyřazení z předkol Ligy mistrů v klubu dusno?

Legia je velký klub. Vedení, trenér, hráči, všichni víme, že naše ambice jsou nejvyšší. Tedy evropské poháry. Samozřejmě, tlak byl. Spíš mě ale mrzí, jak jsme s Omonií prohráli. Byli jsme lepší, ale rozhodlo divné vyloučení.

Proč divné?

Bylo po dvou žlutých kartách. Jenže tu první dostal náš stoper neprávem, fauloval někdo jiný. Takže ta druhá po přestávce měla být vlastně první. Nic s tím ovšem už neuděláme. Máme pořád šanci na reparát v Evropské lize. Ve třetím předkole nás čeká buď mužstvo z Kosova nebo tým z Makedonie.

V Legii jste se prosazoval už na jaře, sedí vám její herní styl?

V kabině vládne skvělá atmosféra, nikde jsem nezažil lepší. Všechno do sebe zapadá. Pohodě také nahrává, že jsem, klepu si na zuby, konečně zdravý. Přes letní přestávku jsem se dostal ze zranění, teď se vážně cítím dobře.

Pomáhá vám také, že jste se v prosinci stal otcem dcerky Noelie?

Všichni říkají, že narození dítěte změní člověku pohled na všechno. Mám to teď úplně stejně, fotbal pro mě určitě není nejdůležitější věcí v životě. Po každém tréninku se strašně moc těším domů, až zase budu s malou. Je pro mě neskutečným dopingem. Dělá mi jenom radost. Před nedávnem začala lézt, nyní už se s manželkou nezastavíme vůbec.(směje se) Dcerka je velké štěstí.

Nejde se vás nezeptat na...

...reprezentaci, že? V reprezentační pauze mi kvůli ní volala spousta lidí. Je bezpředmětné se o tom bavit.

Dáváte pravidelně góly. Před týdnem v Olomouc nastoupil v duelu Ligy národů záložní tým, ale ani v něm jste nefiguroval. Byl jste naštvaný, že se na vás ani v této nominaci nedostalo?

Nedostal jsem se ani mezi náhradníky, nebyl jsem ale zklamaný. Nijak nad tím nepřemýšlím, nemá cenu se tím zaobírat.

Opravdu ani malinko vás nezamrzelo, že vás kouč Šilhavý nepovolal?

Na nominační tiskové konferenci, ještě před utkáním se Slovenskem, se moje jméno probíralo. Trenér Šilhavý reagoval tak, že mě sleduje.(směje se) Ale pak jsem v záložním mužstvu nebyl ani v náhradnících. Samozřejmě, kdybych se ve výběru objevil, byl bych rád. Ale určitě se kvůli tomu nehroutí svět.

V Polsku jste navíc hodně na očích.

Jsem blíž Česku, dávám góly. Ale moje situace je stejná. V Řecku nebo v Izraeli jsem branky střílel taky, nikdo o tom nevěděl. V reprezentaci byli i kluci, kteří góly nedávali ani v české lize. Národní tým je pro mě složité téma.

Reklama

Související témata: