Hlavní obsah

Uzdravený fotbalista Sivok chystá návrat do zápasového kolotoče

ISTANBUL

Téměř přesně na den pět měsíců od vážného zranění kolena fotbalista Tomáš Sivok netrpělivě vyhlíží návrat do zápasového kolotoče. Obránce Besiktase Istanbul a české reprezentace, který se naposledy při utkání na trávníku objevil 29. července při zápase Evropské ligy s Plzní a o pět dní později si koleno pochroumal, by už dnes měl nastoupit k přípravnému utkání Besiktase proti Sivassporu během soustředění v Antalyi. A Sivok se už comebacku nemůže dočkat.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Sivok se vrací v Besiktasi k fotbalu.

Článek

Na konfrontaci se soupeřem po dlouhé pauze je natěšený. "Ale není to tak, že bych z toho byl víc nervózní, nějak si to nepřipouštím. Už mám za sebou dost ostrých tréninků s naším týmem, při nichž to bylo v pohodě. Tak to snad přenesu i do zápasů," řekl v dnešním rozhovoru s ČTK Sivok. "Bude to ale velký konkurenční boj. Je nás tady deset cizinců, hrát může jen šest. Takže je přede mnou velká práce," uvědomoval si Sivok.

Do plné přípravy s Besiktasem se zapojil už v polovině prosince, tedy jen čtyři měsíce od operace předního zkříženého vazu v levém koleně. Díky úspěšné rehabilitaci se k fotbalu vrátil dřív, než se očekávalo.

"V klubu byli nadšení, jak rychle jsem zpátky"

"Lidi v klubu byli překvapení i nadšení z toho, jak rychle jsem zpátky. Nejprve jsem třeba nechodil do všech tréninkových cvičení, ale pak jsem už jel bez úlev," popisoval Sivok, kterému v návratu pomohlo i to, jak po operaci reagovalo koleno. "Neměl jsem jediný problém. Koleno vůbec neotékalo a netuhlo," pochvaloval si Sivok, který během podzimu často spolupracoval i s kondičním trenérem Alešem Kaplanem.

Spolu byli v říjnu a v listopadu i na soustředěních v Hluboké nad Vltavou a pak dokonce až v Dubaji. "Díky tomu jsem teď na začátku ledna měl výborné fyzické testy. Některé parametry třeba jako poměr svalů a tuků v těle mám o čtvrtinu lepší než dřív," řekl Sivok. "Cítím se skvěle. Mohl bych hrát dva zápasy za sebou," vyprávěl Sivok se smíchem.

Sedmadvacetiletý zadák byl také hned na začátku ledna znovu dopsán na soupisku Besiktase, z níž byl v létě po zranění po dohodě s vedením klubu dočasně vyjmutý, aby nezabíral místo v kvótě pro cizince. Teď šéfové Besiktase za Sivokem přišli i s tím, aby svůj kontrakt, který mu končí za rok a půl, prodloužil.

"Bylo to překvapení, ale teď asi nejsem v pozici, kdy bych mohl vyjednávat. Nejprve se musím rozehrát a dostat se do fotbalu zpátky. V létě si můžeme sednou a bavit se o novém kontraktu," vysvětlil Sivok. "Nebudu se bránit prodloužení, jsme tady s rodinou maximálně spokojení a ani mně v týmu nic nechybí. Mužstvo je našlapané, můžeme společně dosáhnout hodně," věřil Sivok, který už s Besiktasem získal ceněný "double" v sezoně 2008/2009.

Za hvězdné posily je rád

Sivok, který se 15. prosince stal už dvojnásobným otcem, když mu manželka Michaela porodila dcerku Megane, během vánoční pauzy také se zaujetím sledoval přestupové rošády v týmu Besiktase. Istanbulský klub, který po nezdařeném podzimu na jaře chystá v turecké lize útok na čelní patra z páté pozice, získal portugalské internacionály Simaa Sabrosu, Huga Almeidu a Manuela Fernandese.

Ti v nabitém týmu Besiktase doplnili svého krajana a velkou letní posilu Ricarda Quaresmu či bývalou hvězdu Realu Madrid a španělské reprezentace Gutiho. "Když přišli ti tři noví kluci, tak jsem jim hned v žertu říkal, ať si nezkoušejí dělat nějaké jihoevropské partičky," řekl Sivok. "Ba ne, jsem moc rád, že jsou tady. I při trénincích je jasně vidět, co v nich je a člověku i příprava s nimi dá strašně moc. Jsou to neskuteční hráči a s nimi budeme ještě silnější. A já jsem šťastný, že můžu být součástí takového týmu. Nepochybuju, že teď půjdeme tabulkou nahoru. Asi ale bude potřeba chvíli času, než si všechno sedne," líčil Sivok.

V lednu ale také musel oželet "ztrátu" jediného krajana a českého parťáka v mužstvu. Dalšího obránce Tomáše Zápotočného totiž zlákala nabídka pražské Sparty. "Tak mám radost aspoň z toho, že šel do toho správného klubu. Zápo (Zápotočný) Spartě určitě hodně pomůže, i on v ní bude určitě spokojený. Je to správné spojení," řekl Sivok.

Reklama

Související témata: