Hlavní obsah

Lavičku neznal, teď Novák čeká ve Fenerbahce na šanci. Až přijde, musím ji využít, říká obránce

Praha

Zakouší nepoznané. Po letním přestupu do Fenerbahce čeká fotbalový obránce Filip Novák na šanci. Ve slavném tureckém klubu, kam se přesunul po dvou a půl úspěšných letech v Trabzonsporu, zatím vysedává na lavičce, což v kariéře nezažil. „Bohužel jsem se po příchodu do klubu zranil, po doléčení už začínala liga. Nebyl prostor vstupovat do sestavy. Takže čekám na šanci, věřím, že ji brzo dostanu," říká 30letý reprezentant.

Foto: Sport Invest

Filip Novák podepsal s Fenerbahce smlouvu na tři roky.

Článek

Byl jste zvyklý být pořád na hřišti. Jak lavičku koušete?

Pochopitelně, jde o něco jiného. Ale na druhou stranu s tím nic neudělám, musí realitu přijmout. Nejsem typ, který by kvůli tomu, že nehraje, dělal problémy. Musím mít dál čistou hlavu, být pozitivní. A až šance přijde, využít ji. Co jiného lze dělat?

Cesta do sestavy ale nebude jednoduchá, ve Feberbahce je jistě vyšší konkurence než v Trabzonsporu.

Určitě ano, konkurence ve Fenerbahce je obrovská. Každá pozice je skoro ztrojená. Dostal jsem se do tureckého velkoklubu, je to znát.

Poznáváte na každém kroku, že Fenerbahce je turecký gigant?

Rozhodně. Zázemím, ambicemi, prostě vším. Každý den vychází o klubu několik stránek v novinách, v televizních studiích se o Fenerbahce rozebírá všechno možné. Galatasaray a Fenerbahce jsou největšími kluby v Turecku, mají desítky milionů fanoušků, zájem lidí je obrovský.

Je klub po hluchých sezonách hladový po úspěchu?

Přesně tak. Poslední roky nebyly podle představ, vedení dělá maximum, aby se Fenerbahce vrátilo mezi tureckou elitu. V létě přivedlo včetně mě sedmnáct nových hráčů, vznikl vlastně nový tým. Řekli si, že půjdou za titulem.

Kvůli pandemii koronaviru je tento rok atypický také ve fotbale. Jaká opatření nyní v turecké lize panují?

Jsme testovaní dva dny před každým zápasem, pokud je někdo pozitivní, musí ještě na jeden kontrolní odběr. Pokud mu vyjde znovu pozitivní, jde do karantény. Nepříjemné je, že se hraje bez fanoušků. Teď tedy povolili padesát procent kapacity, což se ale týká VIP sektorů. Vychází to zhruba na tři tisíce lidí. Aspoň něco.

Foto: Sport.cz

Gólová radost českého obránce Trabzonsporu Filipa Nováka (vpravo).

Pro Turky je fotbal náboženstvím, musí být pro ně frustrující, že nemůžou na stadiony.

Nepříjemné je to i pro nás hráče. Jste zvyklí na fantastickou kulisu, najednou je na stadionech ticho. Ale musíme opatření respektovat.

Nakolik se liší život v téměř 15milionovém Istanbulu oproti Trabzonu?

Istanbul je Istanbul, to je plně něco jiného. S Trabzonem se nedá vůbec srovnat. V Istanbulu je všechno. Co potřebuju, najdu. Jsem tam spokojený. Teď jde jen o to být trpělivý a čekat na šanci.

Reklama

Související témata: