Hlavní obsah

Přišel o EURO, po operaci kolene maká na návratu. Zůstat v Twente? Přání takové je, říká talent Černý

Robert NeumannSport.cz

Dře na návratu. Útočníka Václava Černého v lednu přibrzdilo podruhé v kariéře těžké zranění kolene, v duelu proti mateřskému Ajaxu si přetrhl křížový vaz. Ve chvíli, kdy si výbornými výkony na hostování v nizozemském Twente Enschede vydobyl místo v reprezentačním áčku. Dva měsíce po operaci se dívá k budoucnosti s nadějí.

Foto: Sport.cz

Útočník Twente Enschede Václav Černý.

Článek

Jaký je momentálně váš zdravotní stav?

Zákrok proběhl výborně, od prvního týdne po zákroku mi začal tréninkový proces. Tentokrát jsem zůstal v Nizozemsku, přímo v Enschede. Operoval mě náš klubový lékař, specialista na kolena. Nebyl důvod jezdit do zahraničí, jedná se o vyhlášenou kliniku.

Jak vypadá váš trénink?

Všechno je především o síle, kterou musím do kolene i do svalů kolem něho získat zpátky. Celkově jde o to, aby si koleno začalo zvykat na zátěž. Postupem času se na sebe tréninky nabalují. Jsou delší, přidává se intenzita, zátěž. Přecházíme na dvoufázové. Koleno drží, takže zatím všechno pobíhá tak, jak má.

Podobnou zkušenost jste zažil před třemi lety s druhým kolenem. Je pro vás malá výhoda, že víte, co vás čeká?

Jsem nyní v jiném prostředí, i průběh rekonvalescence je lehce jiný. Nemá však smysl dívat se měsíce dopředu. Samozřejmě, co se týká dlouhé rehabilitace, jsem připravený, že bude probíhat víceméně podobně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace (zleva) Alex Král, Václav Černý a Zdeněk Ondrášek oslavují gól na 2:0 proti Slovensku.

Pár dnů po zranění vás před duelem s Venlo podpořili spoluhráči. Trvá jejich podpora?

Měl jsem tehdy pocit, že se příliš řešilo, kde budu na tribuně sedět. Nedocházelo mi, proč. Jak kluci vyběhli na hřiště, byl jsem doma. Měli na sobě trička s nápisem na moji podporu. Neuvěřitelně povzbuzující gesto. Snažím se od operace jednou týdně docházet do kabiny. Být součástí týmu, vidět, jaká nálada v šatně je. Jak se tým připravuje na zápasy.

Nepřepadá vás v kabině smutek? Po příchodu do Twente jste si v mužstvu vybudoval rychle silnou pozici.

Proto většinou trénuju externě, ne na klubu. Abych se těmto emocím vyhýbal. Není příjemné, když jste v kabině a víte, že nemůžete hrát. Když přijdou kluci zvenku, mám smíšené pocity.

Jaký je váš vysněný scénář, co se týká zapojení do plného tréninku?

Jelikož jsem si tím prošel s druhým kolenem, vysněný scénář nemám. Přeju si jen, aby probíhalo všechno tak, jak doposud probíhá. Aby koleno drželo. Abych mohl dělat věci, které jsou naplánované. Dejme tomu, abych se na začátku příští sezony začal připravovat na hřišti. To by bylo fantastické. Jsem však realista, musím se dívat maximálně měsíc dopředu.

Zůstanete v Twente i po létu?

Přání takové je, ale nemám situaci ve svých rukou. Vím, že kluby jsou v kontaktu. Co vím od svého manažera Davida Nehody, jedná se. Uvidíme, jak všechno dopadne. Mám z toho ale dobrý pocit.

Nakoukl jste do reprezentačního áčka, které v březnu vstoupilo do kvalifikace o MS 2022. V červnu ho čeká EURO. Už jste se v hlavě srovnal s tím, o co jste přišel?

Moc dobře si uvědomuju, jakou sezonu jsem měl. O co jsem hrál. Šance na nominaci na mistrovství Evropy byla. Bohužel nic z toho mít nebudu. Tyto věci jsou dost nepříjemné. Pokud se nad nimi přemýšlí, hodně bolí.

Sledoval jste úvod světové kvalifikace?

Kluci do ní dobře vkročili. S Belgií uhráli výborný výsledek, skvělý byl ale i předvedený výkon. Je vidět, že pokud se tým dobře připraví, může hrát rovnocennou partii i s takovým soupeřem, jakým je Belgie. Ta je na žebříčku FIFA nejlepší na světě. Utkání s ní ukázalo, že současné české mužstvo má velkou vnitřní sílu.

Foto: Radek Malina, Právo

Záložník Václav Černý během autogramiády ještě v dobách svého působení v české fotbalové reprezentaci do 21 let.

Naopak se nedařilo jednadvacítce, která na březnovém EURO zklamala. Tým byl kritizovaný.

Sám jsem zažil, když jsme se dostali na EURO jednadvacítek. Byli jsme před turnajem pasovaní skoro na medaili. Šampionát je ale specifický, může se stát cokoli. Teď se navíc skupinová fáze EURO konala v koronavirové době, kdy je ve hře spousta aspektů. Škoda, že klukům turnaj nevyšel, ta generace si zasloužila jít dál.

Reklama

Související témata: