Hlavní obsah

Kjaer a lékaři, kteří zachránili život Eriksenovi, dostanou Cenu prezidenta UEFA

Lékařský tým, jenž zachránil život dánskému fotbalistovi Christianu Eriksenovi po kolapsu na mistrovství Evropy, dostane Cenu prezidenta UEFA. Evropská fotbalová unie ocení také dánské reprezentační lékaře a kapitána mužstva Simona Kjaera, kteří se podíleli na resuscitaci devětadvacetiletého záložníka.

Foto: Twitter @Klutch_Fifa

Dánský reprezentant Christian Eriksen před cestou do nemocnice během utkání EURO. (ilustrační foto)

Článek

"Letošní Cena prezidenta přesahuje fotbal. Slouží jako důležitá a věčná připomínka toho, jak vzácný je život, a staví všechno v našich životech do jasnějšího světla," uvedl v tiskovém prohlášení prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Eriksen zkolaboval 12. června v úvodním utkání Dánska na ME proti Finsku. Lékaři mu rychlým zásahem na trávníku zachránili život a poté byl fotbalista Interu Milán převezen do nemocnice. Podrobil se operaci, při které dostal kardioverter-defibrilátor, který hlídá jeho srdeční rytmus.

"Odvedli fantastickou práci a zachránili mi život," uvedl Eriksen v dnešním prohlášení UEFA směrem k lékařům. "A velký dík také patří mému příteli a kapitánovi Simonovi a spoluhráčům z dánského týmu za jejich podporu 12. června a i potom."

Zda se Eriksen ještě k profesionální fotbalové kariéře vrátí, není jisté. Podle odhadů ho čeká ještě nejméně šestiměsíční pauza. Pravidelně se podrobuje vyšetřením, která mají podle italských médií mimo jiné zjistit, zda bude potřebovat voperovaný defibrilátor, nebo zda se bez něj v budoucnu obejde. Na tom také závisí to, zda bude moci hrát italskou ligu, protože v ní start hráčů s implantovaným defibrilátorem pravidla neumožňují.

Reklama

Související témata: