Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Nejlepší Čech vyrovnal Messiho! Vítěz je překvapivý

Praha

Nikoliv Patrik Schick za další gól v bundeslize, ani Tomáš Souček či Vladimír Coufal za duel v Premier League. Nejlépe hodnoceným českým legionářem za minulý víkend je možná trochu překvapivě obránce Tomáš Petrášek z polské Čenstochové. Pořadí je sestaveno podle hodnoty indexu, který při svém podrobném analytickém hodnocení fotbalistů vytváří společnost SofaScore.

Foto: Sofascore.com

Statistika Lionela Messiho během utkání s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Zajímavé srovnání. Božský Lionel Messi z Paris St. Germain dosáhl během duelu Ligy mistrů v Bruggách (1:1) na hodnotu indexu 7,2. Při svém debutu na domácí pařížské půdě proti Lyonu (2:1) se pak zlepšil na hodnotu 7,5.

Nejlepší Čech jeho ligovou známku o víkendu vyrovnal.

Premiantem je obránce Tomáš Petrášek z polské Čenstochové, který za svůj výkon pří výhře 3:0 na půdě Mielce dostal index 7,5. Petrášek už má za sebou debut v národním týmu, kvůli zranění pak ovšem z reprezentace vypadl.

Foto: archiv Tomáše Petráška

Český stoper Tomáš Petrášek je dál oporou Rakowa v polské nejvyšší soutěži.

Naopak Antonín Barák (7,4) se do ní vrátil. Verona teď i díky jeho brance porazila AS Řím 3:2 a připravila soupeři první prohru pod vedením Josého Mourinha.

Do první pětky se vešel ještě útočník Tomáš Pekhart (7,3) z Legie Varšava a také dva brankáři, Lukáš Zima (7,4) z nizozemského Venla a Václav Hladký (7,2) z Ipswich Town.

Jak hodnocení vzniká?

Statistické hodnocení SofaScore je odpovědí na rostoucí potřebu kvantifikovat výkony hráčů. Co běžný fotbalový fanoušek vidí během televizního vysílání ve statistikách, je jen zlomek dat shromážděných během zápasu.

V každém utkání je přibližně 1500 různých událostí, které se mohou promítnout do čísel, co se na hřišti stalo. Operátoři ručně zaznamenávají data a shromažďují informace o aspektech, jako jsou držení míče, přihrávky, souboje, nájezdy, běh, pokusy o kličku, přihrávky do šance, střely a další.

Foto: Sofascore.com

Statistika Lionela Messiho v utkání Bruggy - PSG.

Cílem je odvodit z těchto statistik užitečné informace, které by odpovídajícím způsobem shrnovaly výkon hráče.

„Náš tým datových analytiků rok tvrdě pracoval, analyzoval stovky zápasů, identifikoval klíčové ukazatele výkonu a každému z nich přiřadil hodnotu. Přistupovali jsme k fotbalu jako ke komplexnímu dynamickému systému, ve kterém má každý specifickou roli. Konečným výsledkem je propracovaný algoritmus, který generuje hodnocení hráčů na stupnici do 10, v závislosti na tom, co hráči předvedli během svého pobytu na hřišti," vysvětluje společnost.

Reklama