Hlavní obsah

Chce to exemplární tresty, zní na Slovensku

K uložení exemplárních trestů za výtržnosti fanoušků, kvůli kterým nebyl o víkendu dohrán šlágr slovenské fotbalové ligy mezi tradičními rivaly Spartakem Trnava a Slovanem Bratislava, vybídla v reakci část médií i politiků. Policie násilnosti přímo na hrací ploše vyšetřuje jako výtržnictví, kromě toho udělila i dvě pokuty. Podle listu Sme na utkání byli také chuligáni z Česka, Polska a Rakouska.

Foto: Profimedia.cz

Šlágr mezi Trnavou a Slovanem Bratislava se nedohrál kvůli výtržnostem fanoušků

Článek
Fotogalerie

K násilnostem došlo po necelé čtvrthodině od zahájení utkání prvních dvou mužstev ligové tabulky. Rozhodčí ho za bezbrankového stavu nejprve přerušil a později předčasně ukončil.

Podle tisku selhala zejména pořadatelská služba, která kromě jiného fanouškům nezabránila vstoupit na stadion s pyrotechnikou. "Následovat musejí tvrdé tresty a radikální opatření, aby se nic podobného neopakovalo," napsal list Pravda.

"I v minulosti se sice stalo, že fanoušci vnikli na hřiště, ale s tím, co se stalo v neděli večer, lze jen stěží něco porovnat. Takové něco nemá v dějinách slovenské fotbalové ligy obdoby. Byla to masová bitka," uvedlo Sme. Deník dodal, že desítky a možná až stovky chuligánů přeskočily bariéru arény v Trnavě a z hřiště udělaly ring.

Náměstek ministra školství Ivan Husár v prohlášení vyzval vedení slovenského fotbalu, aby v kauze postupovalo razantně. Místopředseda parlamentního výboru pro vzdělávání, vědu, mládež a sport Radovan Sloboda se zase vyslovil pro uložení exemplárních trestů pro oba týmy, protože podle něj selhala nejen organizace utkání, ale každé z mužstev nese vinu za své fanoušky.

Spartak Trnava se v prohlášení omluvil slušným fanouškům za řádění chuligánů a tvrdil, že bez viny není žádná ze zúčastněných stran. Slovan Bratislava vinu připsal pořadatelské službě a uvedl, že za svými fanoušky stojí. Podle něj incident odstartoval po té, co se fanoušci soupeře dostali nad sektor příznivců Slovanu a na střechu stadionu, odkud házeli pyrotechniku a kameny.

Podle slovenského zákona za veřejný pořádek na stadionech odpovídá organizátor. V případě, že situaci nezvládne, požádá policii o pomoc. K tomu došlo i během zmíněného utkání, kdy policejní těžkooděnci zasahovali na stadionu a vyklidili sektor hostujících příznivců. Policie informovala, že při zákroku utrpělo zranění šest osob, z nichž tři byly s poraněním hlavy převezeny do nemocnice.

Násilnosti na stadionu policie vyšetřuje jako výtržnictví. Informovala, že od pořadatele si vyžádala kamerové záznamy a pomoc při určení totožnosti osob. Ještě před začátkem samotného zápasu policisté uložili za přestupky pokutu shodně ve výši 200 eur (přes 5000 Kč) dvěma fanouškům Slovanu Bratislava, jejich dalšího kolegu zase podezírají z házení pyrotechniky do davu.

Reklama

Související témata: