Hlavní obsah

Barcelona rozstřílela Real

PRAHA

Souboj španělských gigantů Barcelona - Real, jenž byl po pěti letech opět duelem mezi prvním a druhým týmem tabulky, vyhráli před takřka stotisícovým publikem na zaplněném Nou Campu jednoznačně domácí 3:0. Katalánští lídři tak svému odvěkému rivalovi odskočili ve 12. kole na sedm bodů.

Článek

Ačkoli se fanoušci Barcelony utápěli v euforii, trenér Frank Rijkaard se snažil krotit přehnaný optimismus. "Je to velké vítězství, ale musíme zůstat na zemi. Nesmíme přestat pracovat jen kvůli tomu, že jsme vyhráli nad Realem. Výsledek nás posunul zase dál, ale to neznamená, že jsme neporazitelní," řekl nizozemský kouč, jenž už si za vydařený začátek sezóny v Barceloně vysloužil zvýšení platu.

Jako první se mezi střelce zapsal v 30. minutě kanonýr Eto'o, jenž měl v utkání mimořádnou motivaci - v létě totiž na jeho služby Real neuplatil opci. Kamerunský střelec se 'odměnil' desátým gólem v sezóně, když využil zaváhání v souhře obránce Roberta Carlose a gólmana Casillase.

"Byla to dětská chyba. A co bylo ještě horší, po tomhle gólu už jsme nedokázali na tlak Barcelony reagovat," povzdechl si po utkání trenér poraženého týmu Mariano Garcia Remon. "Navíc se bojím, co s námi tahle prohra udělá, protože v úterý nás čeká další klíčový zápas," hleděl už k utkání pátého kola Ligy mistrů s Leverkusenem.

Druhý gól přidal ještě do přestávky Van Bronckhorst. Obranu hostů rozebrali Deco a Ronaldinho a Nizozemec levačkou zblízka zvýšil skóre. V druhém poločase měl největší šanci na snížení Owen, jenž deset minut po pauze vystřídal krajana Beckhama, ale svou hlavičku po Figově centru nasměroval nad Valdesovu branku.

Definitivní pojistku tak zařídil čtvrt hodiny před koncem neudržitelný Eto'o. Po jeho průniku do pokutového území se k němu stáhli Samuel s Gutim a byla z toho penalta. Tu suverénně proměnil Ronaldinho a dal výsledku konečnou podobu.

Španělsko - 12. kolo
Villarreal - La Coruňa 0:2 (32. Tristán, 60. Luque), Málaga - Valencie 0:2 (45.+2 Corradi, 50. Xisco), Barcelona - Real Madrid 3:0 (30. Eto'o, 43. Van Bronckhorst, 77. Ronaldinho z pen.).

Bayern poskočil do čela bundesligy

Fotbalisté Bayernu Mnichov v sobotním čtrnáctém kole německé ligy porazili Kaiserslautern 3:1 a přinejmenším do neděle se vyhoupli do čela tabulky před Wolfsburg. Přitom zápas pro svěřence trenéra Magatha nezačal dobře. Už v sedmé minutě zaskočil domácí obranu Riedl, ale Bayern se rychle vzpamatoval a zápas otočil.

Borussia Dortmund bez Jana Kollera, který pykal za žluté karty, porazila Freiburg 2:0. Na místě stopera se objevil teprve dvacetiletý Brzenska a už ve třetí minutě po Rosického rohu dal svůj vůbec první ligový gól. Ukončil tak střelecký půst Borussie, který trval 322 minut. Madouni pak náskok zdvojnásobil a fanoušci na Vestfálském stadionu se teprve podruhé v této sezoně radovali z vítězství.

Bayer Leverkusen před cestou na hřiště Realu Madrid moc sebevědomí nezískal a doma prohrál se Schalke 0:3. Vyhlídky Werderu Brémy na obhajobu titulu dostaly další trhliny prohrou na půdě nováčka v Bielefeldu 1:2. Nejlepší ligový střelec Buckley sice tentokrát svůj účet nevylepšil, ale zato oba góly připravil.

Poslední Rostock sahal na hřišti Herthy překvapivě po třech bodech, ve třetí minutě nastavení však Brazilec Marcelinho vyrovnal. Nový kouč Hansy Berger se mohl radovat alespoň z toho, že při své premiéře na lavičce zastavil sérii porážek na číslo pět.

Německo - 14. kolo
Mohuč - Bochum 1:0 (19. Silva), Bayern Mnichov - Kaiserslautern 3:1 (12. Pizarro, 26. Frings, 64. Guerrero - 7. Riedl), Dortmund - Freiburg 2:0 (3. Brzenska, 81. Madouni), Bielefeld - Brémy 2:1 (45. Vata, 77. Küntzel - 83. Klasnič), Leverkusen - Schalke 04 0:3 (27. Sand, 37. Ailton, 71. Lincoln), Hertha Berlín - Rostock 1:1 (90. Marcelinho - 36. Lantz), Stuttgart - Mönchengladbach 1:0 (56. Kuranyi).
TABULKA

Chelsea i Arsenal braly jen bod 

Londýnská Chelsea vedla ve 14. kole anglické fotbalové ligy nad Boltonem už 2:0, ale nakonec se musela spokojit s remízou. Obhájce titulu Arsenal toho však nevyužil a s předposledním West Bromwich Albion si připsal také jen bod. Chelsea tak dál vede tabulku s dvoubodovým náskokem.

Arsenal vyhrál z posledních pěti utkání jen jediné a ani dnes slibně rozehranou partii nezvládl. Domácí sice měli jasnou převahu a Francouz Pires jí po gólmanově chybě dal i brankové vyjádření, ale další šance zůstaly nevyužity a naopak Earnshaw vyrovnal. K londýnskému tandemu se tak zezadu přiblížil Everton, který porazil Fulham brankou Duncana Fergusona.

I fotbalisté Manchesteru United pokračovali ve stíhání špičky tabulky a doma porazili Charlton 2:0. Hosté na Old Traffordu od roku 1986 nevyhráli a ani tentokrát neměli šanci. Skóre otevřel tečovanou střelou Walesan Giggs, který se vrátil do základní sestavy. Po změně stran pak Scholes akrobatickým volejem tři body pojistil.

Liverpool bez zraněného Baroše prohrál v Middlesbrough 0:2. Norwich se dočkal prvního vítězství v této sezoně a opustil poslední příčku. V utkání se Southamptonem se o to postaral dvěma góly Francis.

Anglie - 14. kolo
Manchester United - Charlton 2:0 (41. Giggs, 48. Scholes), Arsenal - West Bromwich 1:1 (54. Pires - 79. Earnshaw), Chelsea - Bolton 2:2 (1. Duff, 48. Tiago - 52. Davies, 87. Jaidi), Crystal Palace - Newcastle 0:2 (Kluivert, 88. Bellamy), Everton - Fulham 1:0 (67. Ferguson), Middlesbrough - Liverpool 2:0 (36. Riggott, 62. Zenden), Norwich - Southampton 2:1 (28. a 52. Francis - 24. Beattie), Portsmouth - Manchester City 1:3 (8. O'Neil - 6. Wright-Phillips, 79. Sibierski, 87. Bosvelt).
TABULKA

Reklama

Související témata: