Hlavní obsah

Fotbalisté Nice budou hrát na nejekologičtějším stadiónu světa

Paříž

Fotbalisté Nice sobotním vítězstvím 4:0 nad Valenciennes ve francouzské lize otevřeli nový stadión, který je považován za nejekologičtější arénu na světě. Stadión s kapacitou pro 35 tisíc lidí je totiž energeticky zcela soběstačný a navíc bude elektřinou zásobovat zhruba 600 domácností.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Allianz Riviera v Nice.

Článek
Fotogalerie

"Dosud jsme byli posledním francouzským městem bez velkého stadiónu a teď jsme se dočkali 'nejzelenějšího'," citovala agentura ANSA starostu města Christiana Etrosiho.

Výstavba arény začala předloni a vyšla na 245 miliónů eur (asi 6,4 miliardy korun) a elektřinou ho budou zásobovat střešní solární panely o ploše zhruba 7500 metrů čtverečních. Protože vyrobí trojnásobné množství energie, než je potřeba k provozu arény, bude přebytek odprodán a použit k zásobování zhruba 600 domácností.

Stadión má navíc systém ke zpracování dešťové vody, využívá geotermální energie a díky turbínám ve stěnách i větru ke klimatizaci.

Nice dosud hrálo na Stade du Ray s kapacitou necelých 19 tisíc míst. Nová aréna, která je po Stade Pierre-Mauroy v Lille a Stade Vélodrom v Marseille třetím nejdražším stadiónem ve Francii, by měla v roce 2016 hostit zápasy fotbalového mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: