Hlavní obsah

Vachoušek zatím operaci kolena odložil

VÍDEŇ

Štěpán Vachoušek si sice v pondělí při tréninku přetrhl křížový vaz v pravém koleni, operační sál ale považuje až za poslední řešení. Záložník rakouské Austrie Vídeň doufá, že sezónu dohraje i bez chirurgického zákroku a že by se mohl objevit na trávníku už za dva týdny.

Foto: Slavia Praha

Štěpán Vachoušek

Článek

"V první chvíli to byla strašná bolest, ale za pět minut už jsem zase chodil," popsal nešťastný okamžik, kdy se mu při přihrávce levačkou pravá noha v kolenu podlomila. Přesto plánuje jen dvoutýdenní herní pauzu. "Budu jezdit na kole, posilovat a pak to zkusím s míčem. Buď to půjde, nebo ne. V tom druhém případě bych šel rovnou na operaci," ujistil.

Dramatické rozuzlení tajenky rakouské ligy, v níž Austria bojuje o titul, stejně jako červnové pokračování kvalifikace pro mistrovství světa jsou až příliš lákavými sousty. A navíc: zranění nebylo tak úplně čerstvé. Lékařská kontrola odhalila, že Vachoušek už poslední dva měsíce hrál s těžce pochroumaným či dokonce natrženým vazem.

"Doktor říkal, že je to neskutečné. Prý viděl už deset tisíc kolen, ale něco takového ne," tlumočil výsledek testů, jimž se podrobil u Ladislava Hospodára v Praze. Vyhlášený ortoped mu také vysvětlil, že akutní chirurgický zákrok zatím není v jeho případě zapotřebí, ale do budoucna se kvůli stabilitě kolena jeví jako nutnost.

Velké zatížení

"Asi se tomu nevyhnu," povzdechl si pětadvacetiletý fotbalista. "Jenomže člověku se nechce sezónu předčasně skončit, zvlášť, když je o co hrát." Vleklé zdravotní trable si už prožil v Marseille, kde mu stop na čtvrt roku vystavil natržený postranní vaz v tom samém kolenu. "Snad by to koleno dvě tři utkání v lize a dvě za nároďák mohlo vydržet," plánuje si.

Vachoušek hraje v plánech reprezentačních trenéra Karla Brücknera významnou roli. Ze šesti kvalifikačních zápasů nastoupil čtyřikrát v základní sestavě. Austrii pomohl čtyřmi góly na první místo v tabulce, nastupoval i v Poháru UEFA. Právě extrémní vytížení a minimální prostor pro relaxaci označil trenér Austrie Lars Söndergaard za možnou příčinu Vachouškova zranění. Bývalému fotbalistovi Teplic a pražské Slavie však intenzivní zápasový rytmus vyhovuje.

"Pravda je, že odpočinku moc nebylo. Já mám ale rád, když je to takhle nabité. Navíc ta utkání o něčem jsou," vyložil. Předpokládá, že i v příštím ročníku bude pokračovat jeho hostování z Olympique Marseille a bude tedy nadále oblékat bílo- fialový dres mužstva z rakouské metropole. "Zatím to tak vypadá. A to by bylo přesně to, co bych si přál," řekl Vachoušek.

Reklama

Související témata: