Hlavní obsah

Šachtar má kvůli válce nový domov. Srdce mě bolí, říkal přes výhru kapitán Srna

Aréna ve Lvově jim v úterý večer náramně svědčila, fotbalisté Šachtaru Doněck v ní zdolali největšího ukrajinského soka Dynamo Kyjev. A teď to vypádá, že pro ně bude na dlouhou dobu útočištěm. Trenér Šachtaru Mircea Lucescu potvrdil, že jeho tým bude hrát domácí zápasy zatím právě ve Lvově, vzdáleném přes tisíc kilometrů od Doněcku. Východem Ukrajiny zmítá válečný konflikt a největší město této části země kontrolují proruští separatisté.

Foto: www.uefa.com

Stadión v Doněcku zatím zůstane bez velkého fotbalu

Článek
Fotogalerie

"Budeme hrát ve Lvově, dostali jsme k tomu souhlas. Trénovat a bydlet budeme v Kyjevě. Arena Lvov bude naším domácím stadiónem i pro Ligu mistrů," uvedl Lucescu na klubovém webu.

Ukrajinský šampión už ve Lvově odehrál úterní utkání Superpoháru proti Dynamu (2:0). Stadión byl zaplněn, dorazily i tisíce fanoušků Šachtaru. "Víme, že naši příznivci jsou pořád s námi. Toto vítězství je pro ně, pro Donbass, pro všechny lidi, kteří procházejí tvrdými válečnými časy. Nevím, co na to víc říct ... Bolí mě srdce i duše. Ale stále se snažíme hrát co nejlépe fotbal," pravil Darijo Srna, chorvatský kapitán týmu, který měl na západě Ukrajiny v zápase s Dynamem přece jen menší podporu v hledišti. Ale utkání se obešlo bez problémů.

Šachtar při výhře postrádal šest jihoamerických hráčů, kteří se kvůli situaci na východě Ukrajiny odmítli vrátit ze sobotní přípravy v Lyonu.

UEFA v současné době umožňuje ukrajinským klubům hrát zápasy evropských pohárů pouze v Dněpropetrovsku, Kyjevě, Lvově a Oděse.

Reklama