Hlavní obsah

Koller: Pokroky jsou znát, už začínám běhat na pásu

Jan Koller se dává po zranění dohromady v německém Donaustaufu, kde se věnuje rehabilitaci. Přetržený zadní křížový vaz levé nohy českého fotbalového reprezentanta se pomalu lepší i díky společnosti Vratislava Lokvence. Koller v rozhovoru pro deník Právo mimojiné prozradil, že se odstěhoval z Německa do Prahy a přemýšlí o novém angažmá v příští sezóně.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Koller objímá trenéra Karla Brücknera po vítězné baráži s Norskem.

Článek

Jak probíhá rehabilitace v ráji zvaném Donaustauf? Báječně! Pokroky jsou znát. Nohu už ohýbám, snese v podstatě plnou zátěž a začínám běhat na pásu. To je další důležitá etapa rehabilitace.

Do kdy plánujete pobyt ve vesničce kousek od Řezna? Než začnu normálně běhat. Konec vidím mezi půlkou a koncem března.

Co vám říká míč? Ten přijde na řadu až tak v dubnu.

Přibližte jeden den v rehabilitačním zařízení. Začínáme v devět dopoledne a končíme v půl šesté večer. Náplň je rozmanitá, podle momentálního zaměření. Různé cviky, zátěže, rehabilitace, masáže, bazén a zase mučidla, elektroléčba... Vše podle plánu, nic se nesmí ošidit, ale ani přehnat.

Takže si spíš uberete? Naopak! Jedu na horní zátěžové hranici. Lékař mi řekl, že budu úplně fit, ale musím dobře a poctivě rehabilitovat. Takový cíl stojí za námahu.

Stejně to musí jít na nervy... Někdy, ale jsem tu s Vráťou Lokvencem, takže se to lépe snáší. Vtipkujeme, probíráme všechno možné.

Říkal jste, že v půl šesté skončíte denní dávku, co děláte večer? Jdeme s Vráťou na večeři a každý pak na svůj pokoj v malém hotýlku kousek od centra, které se jmenuje v překladu skutečně Ráj rehabilitace. Proletím internet, případně si něco přečtu nebo kouknu na nějaký film a zalehnu. Možná se to nezdá, ale fakt toho máme po celém dni dost.

Jak jde léčení Lokvencovi? Také dobře. Já měl přetržený zadní křížový vaz levé nohy, on přední na pravé. Vlastně by z nás byl jeden zdravý fotbalista, nebo jeden kompletní lazar.

Myslíte ještě někdy na osudnou chvíli z loňského září? Občas ano. Nijak to ale neprožívám, nikdo za to nemohl. Na okamžik, kdy jsem spadl, sedl si na nohu a ucítil rupnutí, asi nezapomenu, ale omezovat mě to nebude.

Raději k něčemu příjemnějšímu. Jak často se vidíte s rodinou? Odjíždím v pátek po programu a v pondělí ráno se vracím. Rodina mi moc pomáhá. Ve chvílích, kdy je člověku zle, si uvědomí mnohem víc, jakou hodnotu ti nejbližší mají.

Začátkem roku jste říkal, že se z Dortmundu v zimě odstěhujete. Už to proběhlo. Všechno, co ještě zbývalo, jsme o víkendu odvezli do Prahy. Byt začátkem týdne vracím.

Prý vás v Dortmundu čtyřikrát vykradli... To je pravda. Napočtvrté už vlastně neměli co odnést.

Znamená to tedy, že se s Borussií opravdu loučíte? Už to tak bude.

Kde budete bydlet do konce sezóny? V hotelu. Do půlky května to s rodinou nějak zvládneme.

V jakém dresu vás uvidíme v nové sezóně? Na to je ještě brzy. Teď se chci stoprocentně vyléčit a pak se začnu zajímat, co bude dál a kde budu hrát. Dal bych ještě na čas přednost cizině.

Reprezentační trenér Brückner jasně deklaroval, že na vás, Lokvence i některé další marody počká s nominací na mistrovství světa do posledního možného okamžiku. Cítíte to jako povzbuzení? Jako veliké povzbuzení! Však se také s Vráťou snažíme, abychom všechno dělali poctivě a stihli šampionát. A věříme, že se to podaří. Trenér i asistent Beránek se zajímají, jak probíhá rehabilitace. To moc potěší.

Reklama

Související témata: