Hlavní obsah

Svěrkoš je šťastný, už zase pravidelně hraje

OSTRAVA

Hektický závěr ledna prožil dvaadvacetiletý fotbalový útočník Václav Svěrkoš. Vycítil, že v Mönchengladbachu nebude vytížen podle svých představ, a tak si hledal angažmá. Hostování v Duisburgu mu zhatil klub, ale o možnost strávit půl roku v Herthě Berlín už poté nepřišel. "Jsem šťastný, konečně zase nastupuji v základu," svěřil se deníku Právo.

Foto: PRÁVO

Václav Svěrkoš

Článek

Vedení Borussie mu v každé pauze slibovalo, že teď přijdou jeho chvíle, ovšem jako by vždy šéfové Mönchengladbachu vyčkávali na Svěrkošův slabší den a hned začali zbrojit. Postupně přišli útočníci Neuville, Elber, Sonck, Kahe. Co jméno, to pojem. "Konkurence tam byla obrovská, navíc to jsou i kvalitní a hodně drazí hráči," uznal Svěrkoš. Jak to tak bývá ve velkých klubech, hraje ten, kdo má vyšší smlouvu.

Přesto mladý útočník stihl při 70 startech v bundeslize, v nichž ale většinou nehrával od první minuty, nasázet solidních 17 gólů. "Upřímně se přiznám, že na podzim jsem se zrovna s formou nepotkal. Pravidelně jsem nehrál, nevedlo se mi ani v jedenadvacítce, měl jsem potíže v osobním životě. Byl to prostě špatný půlrok," ohlédl se zpátky.

V zimní pauze chtěl udělat za vším tlustou čáru a pokusit se prosadit do základu Mönchengladbachu. "Jenže už na lednovém soustředění ve Valencii jsem začal tušit, že to s častějším nasazováním do hry nevypadá dobře. Chtěl jsem pryč," vykládal.

Chtěl ho Kohler do Duisburgu

Když dal najevo nespokojenost v médiích, hned měl na telefonu kouče zachraňujícího se Duisburgu, internacionála Jürgena Kohlera. "Bleskově jsme se dohodli, počítal se mnou do základu. Sice v klubu, který všichni odepisují, ale já teď potřebuji hrát," uvědomil si Svěrkoš. Borussii se však nabídka Duisburgu nelíbila a už se zdálo, že také jaro stráví mladý útočník ve městě u německonizozemských hranic.

V poslední chvíli se přesto na odchovance Frýdku-Místku usmálo štěstí. S Herthou Berlín se dohodl on i klub, opačným směrem putoval jiný talent, Rafael Nando, který se v baráži evropského šampionátu do 21 let podílel na vyřazení Svěrkošem vedeného českého týmu. "Bude to mít těžké, přece jen útočníků má Borussia docela dost," tvrdil Svěrkoš.

V Herthě si polepšil

To on si v Herthě polepšil. Ač jsou Berlíňané v tabulce výš než Borussia, střelců nemají tolik. "Vše se točí hlavně kolem Brazilce Marcelinha, který nastupuje pod hrotem," poznal Svěrkoš. Hertha hraje jen na jednoho útočníka a mladý Čech měl původně krýt záda srbskému forvardu Panteličovi. "Překvapilo mě ale, že hned v prvních dvou zápasech ve Frankfurtu a v úterý s Bayernem jsem dostal od začátku šanci já," radoval se.

V duelu s Mnichovem mu gólovou hlavičku vyrazil Kahn, poté vyslal do sóla Marcelinha, který si však balón ukopl. "Hráči i fanoušci mě přijali skvěle, ale mají tady vysoké nároky. Musím se co nejdřív trefit, ať mám klid," pochopil. Dělá mu potíže, že na hrotu operuje sám: "Je to fuška. V zápase s Bayernem jsem si po hodině musel říci o střídání, měl jsem toho plné zuby. Ale kouč Götz to chápal, chce ode mně, abych se na hřišti vydal."

Nastoupí v Poháru UEFA?

Hertha přežila zimu i v Poháru UEFA, příští týden se utká s Rapidem Bukurešť. "Pantelič v pohárech hrát nemůže, v této sezóně už nastoupil za CZ Bělehrad. To mi asi usnadnilo pozici, ale je jasné, že musím přesvědčit o svých kvalitách," uvedl Svěrkoš, který na svou premiéru v evropských pohárových soutěžích teprve čeká.

Aktuálně má v Berlíně ovšem jiné starosti. Vybírá si bydlení: "Musím spěchat, brzy přijede přítelkyně Jana a já zatím bydlím na hotelu."

Reklama

Související témata: