Hlavní obsah

Kouč Petrohradu Borovička: Mám naprosto čisté svědomí

PETROHRAD/PRAHA

Znají se přes deset let, seznámili se při krátkém angažmá v pražské Spartě, šest sezón spolupracovali v Bohemians a přes tři a půl roku působili v Zenitu Petrohrad. Ale teď mezi Vlastimilem Petrželou a Vladimírem Borovičkou hoří vážný spor. Vyvolal jej Petrželův emotivní odchod z lavičky Zenitu, na které se nyní ujal vlády právě jeho dosavadní asistent Borovička.

Článek

Podrazák, kterému nevěří hráči ani fanoušci - také tak Petržela počastoval svého někdejšího kolegu v médiích. Borovička se proti ostrým výrokům ohradil a vyjádřil se k tomu, za jakých okolností mužstvo přebíral.

"Mám naprosto čisté svědomí, kdykoliv se mohu postavit do zrcadla a podívat se sám sobě do očí," prohlásil Borovička. Petrželovy výpady někdejšího ligového brankáře sice zaskočily, ale prý se tím příliš netrápí.

Petrželu zklamalo setrvání Borovičky

"Vlastu znám přes deset let a tím je řečeno vše. Soudný člověk si o tom všem udělá obrázek sám. Mě jeho výroky neshodily, spousta lidí tady moc dobře ví, jak to všechno chodilo," uvedl Borovička ve středečním rozhovoru s ČTK. "Ale že by za mnou třeba hráči neměli stát? To si nejsem jistý, já jsem přesvědčen o pravém opaku," řekl dvaapadesátiletý kouč, který debutoval na lavičce Zenitu jako hlavní kouč v sobotu při prohře na hřišti Lokomotivu Moskva 1:3.

Petrželu prý nejvíce zklamalo, že jej při odchodu ze Zenitu nenásledoval věrný druh Borovička, který do ruského klubu přišel před více než třemi lety právě na jeho žádost. Borovička ale prý neměl důvod v Petrohradu končit. "Ano, myslel jsem, že tady s Vlastou budeme déle. Jsem mu vděčný za to, že mě sem vzal, ale já jsem tady spokojený. Odvedl jsem tady nějakou práci a rád bych v ní pokračoval. Nechce se mi odcházet," uvedl Borovička.

Ekonomika spolurozhodla

Nijak netají, že roli při jeho rozhodování, zda přijme nabídku vedení klubu na povýšení do funkce hlavního trenéra, hrála i ekonomická stránka. "Když odvolali Vlastu, tak za mnou přišel ředitel klubu a ptal se mě, jestli chci také odejít. Kdybych řekl, že ano, skončil bych z vlastní vůle a sám sebe bych ekonomicky velmi poškodil, protože bych neměl nárok na finanční kompenzaci," řekl Borovička. "U Vlasty to bylo jiné. On chtěl donutit vedení i přes několik kontroverzních článků v novinách, aby jej odvolalo a tím pádem získal odstupné. Kdyby ale ukončil angažmá sám od sebe, neviděl by ani korunu," prohlásil Borovička.

Sám netuší, jak dlouho v Zenitu vydrží. Po odchodu Petržely ruský tisk spekuloval o tom, že by do města na Něvě mohl zamířit například renomovaný nizozemský kouč Dick Advocaat. Borovička se tím prý nezaobírá. "Když jsem se stal hlavním trenérem, vůbec jsme se s vedením nebavili, na jak dlouho by to mělo být," uvedl Borovička.

Těžká série

Teď se chce soustředit hlavně na těžkou zápasovou sérii, která začíná dnešním odvetným utkáním semifinále Ruského poháru proti CSKA Moskva. V prvním duelu Zenit v Moskvě minulou středu podlehl 0:1, právě po něm u týmu skončil Petržela. V neděli pak Petrohrad čeká souboj s vedoucím týmem ligy Rubinem Kazaň a poté duel s Rostovem. Petrohrad by se nutně potřeboval odpíchnout z nelichotivého jedenáctého místa v tabulce.

"Čekají nás nesmírně důležité zápasy, situace je dost složitá. Ale do minulosti se nedívám a budoucnosti se nebojím. Jsem připravený na všechno. Potom co jsem teď zažil, vím, že stát se může cokoliv," dodal Borovička.

Reklama

Související témata: