Hlavní obsah

V přípravném centru byly tanky, popisuje napjatou situaci český reprezentant

Robert NeumannSport.czPrávo

Ve fotbale toho zažil hodně. Uplynulá sezóna ale všechno přebila. Obránce Tomáš Sivok odvrátil s Bursasporem sestup z turecké ligy v posledním kole, tým čelil během jara útokům fanoušků. Při jednom z nich tekla krev. „Zahraniční hráči chtěli skončit v rozehrané soutěži," vyprávěl Sivok v Bruselu, kde se chystá s reprezentací na sobotní kvalifikaci s Norskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Sivok během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

O víkendu jste zvládli zápas o přežití...

Zpočátku jsem si to nepřipouštěl. Jenže když za mnou před zápasem s Trabzonsporem přišli turečtí spoluhráči a ptali se mě, jestli si uvědomuju, že když to nezvládneme, že se něco stane, polilo mě horko. Tak nepříjemný pocit jsem dlouho neměl. Klub má obrovskou tradici. Sponzoři, všechno bohatí lidé, po utkání brečeli. Klepali se a děkovali nám za záchranu. Bylo pro ně velkým trestem, co museli prožít.

Proč to došlo až do této situace? Sezónu jste rozehráli výborně.

Prezident klubu je seriózní člověk. Obklopil se však lidmi, kteří nebyli dostatečně fotbalově vzdělaní, aby svoji práci mohli zastávat. Na začátku ročníku protestovali fanoušci proti trenérovi. Ale měli jsme na podzim dobré výsledky, pohybovali jsme se na špičce, kolem čtvrtého místa. Situace se postupně uklidnila. Jenže zkraje roku přišla spousta zranění a pád tabulkou. Vyvrcholilo to tím, že v únoru zaútočili fanoušci na kluky v autobuse. Tam nastal největší zvrat.

Co se odehrálo?

Naštěstí jsem v autobuse nebyl. Fanoušci totiž vlezli dovnitř. Sportovní ředitel s nimi údajně spolupracoval. Zřejmě se bál, aby nezaútočili na vedení, otevřel jim dveře, aby mohli mluvit s kluky. Jenže turečtí fotbalisté mají také horkou krev, začalo se to mydlit. Rozbili okna, pod sedačkami se pak našly nože a klacky. V kabině se incident hodně řešil, zahraniční hráči dokonce zamýšleli, že odejdou z odehrané soutěže.

Co by se pak dělo, kdybyste sestoupili...

To ani nechci domýšlet. Je nepříjemné, když dorazíte do přípravného centra a tam stojí dva tanky a ozbrojení policisté. Před zápasem s Trabzonsporem jsme už v úterý museli odjet na soustředění. Kdybychom zůstali v Burse, hrozilo, že nás lidé napadnou.

V klubu končíte. Přispěl k tomu průběh minulé sezóny?

Avizoval jsem to už v lednu, nemělo to s těmi událostmi nic společného. Byl jsem ale v klubu spokojený, všichni se ke mně chovali slušně. Končím kvůli rodině, která tam se mnou nemohla být.

Nedávno jste zmínil, že by se vám zamlouvalo angažmá v Americe nebo v Austrálii.

Nestojí to tak, že bych se k tomu vyloženě upínal. Do těchto destinací kluby angažují spíš ofenzívní hráče. Budoucnost zač nu řešit až po reprezentačním srazu, teď nás čeká důležitý zápas v Norsku.

Je ve hře návrat do pražské Sparty?

Se Spartou v kontaktu nejsem. Manažer mi alespoň nic neříkal. Sparta pro mě byla vždy tématem, ale teď o tom ani nemůžu spekulovat.

Reklama

Související témata: