Hlavní obsah

Žalobce požaduje vyloučení Juventusu i AC Milán z ligy

Svazový žalobce Stefano Palazzi požaduje pro fotbalový Juventus Turín pád minimálně do třetí ligy a odebrání titulů z posledních dvou let. Během procesu v italské korupční aféře navíc chce, aby z nejvyšší soutěže sestoupily také zbývající tři obviněné prvoligové kluby - AC Milán, Fiorentina a Lazio Řím.

Foto: REUTERS

Těžké odbdobí čeká po Juventusu i fanoušky AC Milán.

Článek

Všechny by podle něj měly za trest skončit v Serii B. Čtveřice týmů by navíc měla vstoupit do příštího soutěžního ročníku s minusovými body. Proces v prostorách Olympijského stadionu v Římě se zabývá rozsáhlou aférou kolem ovlivňování zápasů a nasazování rozhodčích. Velký skandál odstartovaly zveřejněné odposlechy mezi tehdejším šéfem Juventusu Lucianem Moggim a členy komise rozhodčích.

Z českých hráčů mohou mít starosti z budoucnosti svého klubu opora mistrovského Juventusu Pavel Nedvěd, obránce Fiorentiny Tomáš Ujfaluši a další reprezentační bek Marek Jankulovski, jenž patří do kádru AC Milán a sám je vyšetřován kvůli nelegálním sázkám.

Proces začal minulý týden ve čtvrtek, ale byl odročen na pondělí, aby měli právníci více času na přípravu. Podle Palazziho byli manažeři čtveřice prvoligových klubů zapleteni do "záludného a propracovaného" systému zaměřeného na ovlivňování rozhodčích a zápasů.

Neustále večeře a rolexky

Vedle čtyř klubů se proces týká celkem 26 osob, mezi nimiž jsou funkcionáři i rozhodčí. Dnes vypovídal bývalý výkonný ředitel Juventusu Antonio Giraudo, pro něhož Palazzi stejně jako pro Moggiho požaduje pětiletý zákaz činnosti a pokutu 5000 eur za každý jednotlivý přestupek. "Ve fotbale se dějí různé věci: lidé třeba dávají rozhodčím rolexky. Chci říci, že tohle je prostředí, kde musíte chránit sám sebe," uvedl Giraudo, jenž po vypuknutí skandálu stejně jako zbytek vedení odstoupil.

Podle výsledků svazového vyšetřování byli Moggi a Giraudo v neustálém kontaktu s rozhodčími a často organizovali večeře, aby ovlivňovali systém jejich práce. Z některých záznamů dokonce vyplývá, že Moggi o nasazení rozhodčích věděl ještě dříve, než o něm měla jasno národní fotbalová federace. Všichni obvinění vinu popřeli.

Podle agentury Reuters padne verdikt v pondělí, den po skončení mistrovství světa, kde italská reprezentace postoupila už do semifinále. Celé disciplinární řízení včetně odvolání musí být uzavřeno nejpozději do 27. července, kdy má Evropská fotbalová unie (UEFA) uzávěrku přihlášek do pohárových soutěží.

Reklama

Související témata: