Hlavní obsah

Juventus počítá se sestupem, ale ne do třetí ligy

ŘÍM

Právníci Juventusu Turín se už pomalu smiřují s tím, že jejich klient bude muset opustit nejvyšší italskou soutěž. Snaží se však fotbalový tribunál v Římě přesvědčit, že druhá liga a odpočet bodů by byly dostatečným trestem. Svazový žalobce Stefano Palazzi přitom navrhl, aby Juventus sestoupil až do třetí ligy.

Článek

Advokát turínského klubu Cesare Zaccone při středečním projednávání korupční aféry prohlásil, že pokud bude Juventus uznán vinným, měl by dostat stejný trest jako další kluby. Pro trojici AC Milán, Lazio Řím a Fiorentina žalobce požaduje sestup do druhé ligy.

Zaccone opřel obhajobu o to, že klub nemůže nést odpovědnost za své bývalé manažery, kteří odstoupili, jakmile se skandál provalil. Právníci dalších tří klubů trvají na tom, že jejich klienti se nijak neprovinili. "Na rozdíl od zástupce Juventusu nenavrhujeme žádný trest, protože Lazio je nevinné," prohlásil římský advokát Gian Michele Gentile.

Majitel Fiorentiny Diego Della Valle, jemuž hrozí pětiletý zákaz činnosti, tvrdil, že jeho klub není viníkem, ale obětí systému. Když prý v roce 2004 jednal s bývalým svazovým funkcionářem Paolem Bergamem, který měl na starosti nasazování rozhodčích, jen prý si postěžoval, že sudí jeho klubu ubližují. Bergamo prý přiznal, že se rozhodčí dopustili chyb a že se postará, aby zápasy Fiorentiny řídili ti nejlepší.

Po titulu amnestie nebude

Marco De Luca, který hájí AC Milán, prohlásil, že bývalý viceprezident klubu Adriano Galliani sice věděl o jistých nesrovnalostech, ale provinil se jen tím, že je neoznámil.

V Itálii se po postupu fotbalistů do finále mistrovství světa rozšířila fáma, že když squadra azzurra získá mistrovský titul, bude ve fotbale následovat velká amnestie pro všechny obviněné. Žalobce to však rezolutně odmítl. Úspěchy Lippiho týmu jsou prý jedna věc a nutnost očistit italský fotbal věc druhá.

Rozsudek se očekává v pondělí, tedy den po finále. Vedle čtyř klubů čelí obžalobě i 26 jednotlivců. Fotbalový tribunál může vynášet jen tresty na sportovním poli. Případem se však zabývá také magistrát v Neapoli, který může korupci vyhodnotit jako trestný čin a provinilce poslat do vězení.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články