Hlavní obsah

Sestupující Juventus opustí řada hvězd, zřejmě i Nedvěd

Tresty vynesené za korupci v italském fotbale podle odborníků spustí masový exodus hráčů z klubů, které disciplinární tribunál v pátek přeřadil do druhé ligy. Odchody se mohou týkat například všech osmi fotbalistů Juventusu, kteří hráli ve finále mistrovství světa, nebo českého reprezentanta Pavla Nedvěda.

Foto: archiv

Pavel Nedvěd

Článek

Z finalistů MS v Juventusu těžko někdo zůstane, napsala dnes agentura Reuters a připomněla, že pro turínský klub bude navíc kvůli odečtu 30 bodů prakticky nemožné vrátit se do Serie A hned v příští sezóně. Trenér Fabio Capello z klubu odešel ještě před vynesením rozsudku a je velmi pravděpodobné, že ho do Realu Madrid bude záhy následovat i kapitán mistrů světa Fabio Cannavaro.

A nové angažmá, podle všeho spíš v zahraničí než u italských konkurentů, si budou hledat i další šampioni - brankář Gianluigi Buffon, Gianluca Zambrotta a Mauro Camoranesi, stejně jako francouzské trio Lilian Thuram, Patrick Vieira, David Trezeguet či další zahraniční hvězdy Zlatan Ibrahimovic, Emerson nebo Robert Kovač. Jediným, kdo by mohl v Juventusu zůstat, je podle Reuters útočník Alessandro Del Piero, idol turínských fanoušků, u kterého navíc může být překážkou vyšší věk i cena.

Z Juventusu pravděpodobně odejde i Nedvěd, který má nabídky z Monaka, Tottenhamu, Spojených arabských emirátů a Kataru. I jeho manažer Zdeněk Nehoda se přiklání k přestupu. "Myslím si, že Pavel má na to, aby ještě dva roky hrál na špičkové úrovni," řekl v pátek ČTK.

Střelec Toni má namířeno do Interu

Podobná situace, byť v menším rozsahu, nejspíš nastane také v dalších potrestaných klubech. Nejlepší ligový střelec Luca Toni má namířeno z Fiorentiny do Interu Milán, který se v korupčním skandálu nekompromitoval. Vedle Ujfalušiho může být cílem přestupního snažení také jeho bulharský spoluhráč Valerij Božinov, z Lazia mohou odejít členové kádru mistrů světa Massimo Oddo nebo brankář Angelo Peruzzi.

Aféru v květnu rozpoutalo zveřejnění nahrávek telefonních hovorů bývalého generálního manažera Juventusu Luciana Moggiho, který ovlivňoval nasazování rozhodčích na zápasy svého týmu. Všechny potrestané kluby se mohou do pěti dnů odvolat.

Reklama

Související témata: