Hlavní obsah

Károlyi: Nelze srovnávat výši trestů, ale důkazy

Postih italských klubů za účast v korupční aféře zcela neschvaluje předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi. "Nejsem zastáncem přeřazování do nižších soutěží. Za účinnější považuji vysoké finanční pokuty a bodový odečet," říká v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alexander Károlyi.

Článek

Co říkáte trestům vyneseným v italském korupčním skandálu? Především bych chtěl říct, že rozhodnutí jsou zatím nepravomocná. Abych je mohl objektivně posoudit, musel bych znát závěry státního zástupce a podklady, s nimiž pracovala disciplinární komise. Jakýkoli názor při neznalosti těchto okolností je neobjektivní. Je třeba si také uvědomit, že toto je třetí korupční skandál v italském fotbale za poslední tři roky.

Přesto, co si o trestech myslíte? Nejsem zastáncem přeřazování do nižších soutěží, protože trest se bude týkat hráčů, kteří se ničím neprovinili, a funkcionářů, kteří přišli na místa těch, kteří byli potrestáni za korupční jednání. Za účinnější považuji vysoké finanční pokuty a bodový odečet, řekněme v rozmezí deseti až patnácti bodů, aby měl klub, přesněji hráči, možnost bojovat, byť s určitým handicapem, na hřišti a nepřišli tak o další možnost vybojovat si účast v evropských pohárech. Jestliže bude Juventusu odečteno ve druhé lize třicet bodů, prakticky ztrácí pro tento ročník možnost k návratu. V případě Modeny před dvěma roky byly vyneseny za podobná provinění velmi nízké tresty.

Jaký smysl podle vás má odebrání dvou titulů Juventusu? Vůbec žádný. Nic neřeší a jen vytváří absurdity. Například, byl-li Juventusu odebrán titul, kolikátý vlastně skončil a jak to je s výsledky z jeho zápasů, budou odečteny všem mužstvům? Jestliže hrál Ligu mistrů, pak i tato soutěž byla neregulérní a Juventus by vlastně měl vracet peníze, které za start a výsledky dostal. Znovu zdůrazňuji, jsou to nic neřešící absurdity. Zpětné tresty ve sportu a v těchto souvislostech nemají smysl.

Lze nějak srovnat tresty z této italské aféry s těmi, které udělila vámi vedená komise v kauzách z roku 2004? Nelze srovnávat výše trestů, ale důkazy. A ty v případě této italské kauzy neznáme.

Italská disciplinárka ale vyřešila případ za dva měsíce, u nás to trvalo dva roky... Ani to nelze srovnávat, protože musíme vycházet ze zákonů platných v těchto zemích a lhůt, které mají příslušné orgány na řešení případů. U nás se kauzami zabývaly orgány policie a státní zástupci rok až dva. Disciplinárka rozhodovala i na základě podkladů, které od nich dostala k dispozici. Soudně nejsou také případy související s jednotlivými kauzami dořešeny. Tehdejší Synot se vrátil na úroveň první instance, Žižkov je teprve u odvolacího soudu, soudy v kauzách Vítkovic a Liberce ještě nezačaly. Co se týká rychlosti rozhodování disciplinární komise, pak nejsme určitě pomalejší než italští kolegové. Například kauza Synot začala 1. května 2004 a už 25. května jsme vynesli rozhodující výši trestů. Žižkov jsem od státního zástupce převzal 31. srpna a 15. září jsme vynesli tresty.

Reklama

Související témata: