Hlavní obsah

Kliment se v Dánsku probudil. Dává góly i přihrává

Kodaň/Praha

Před dvěma roky na evropském šampionátu do 21 let v Praze zazářil útočník Jan Kliment v utkání se Srbskem, kterému dal tři góly. Hattrick vzbudil mezi skauty západoevropských klubů velký zájem a odchovanec Jihlavy přestoupil do bundesligového VfB Stuttgart. Měl našlápnuto na raketovou kariéru...

Foto: Twitter

Jan Kliment už v dresu Bröndby Kodaň

Článek

Jenže za tým z města Mercedesu nastoupil jen v osmi zápasech, vstřelil jeden gól a místo v základní sestavě si nevybojoval. Začalo se o něm mluvit jako o kometě, která vylétla a vzápětí zhasla. Ve Stuttgartu sice nehrál, ale slavný německý klub ho úplně neodepsal. Poslal ho na hostování do dánského Bröndby IF Kodaň. Ani tam ale v minulé sezóně nezářil.

Červená ve Finsku

Až letos v létě o sobě dal znovu vědět, a pořádně. Hned na začátku nové sezóny se probojoval do základní sestavy. Ve čtyřech ligových duelech dal dva góly a na tři přihrál. „Cítím se opravdu velmi dobře. Úvod sezóny mi vyšel perfektně. Už v přípravě to vypadalo dobře a důležité je, že jsem si formu přenesl i do soutěžních zápasů. Hlavně do dánské ligy, protože z kvalifikace té Evropské jsme vypadli ve třetím předkole a já jsem ho kvůli trestu za červenou kartu ani nehrál. Dostal jsem ji v odvetě ve Finsku na hřišti klubu Vaasan Palloseura," přiznal třiadvacetiletý útočník.

V Dánsku se o něm píše pozitivně. Média i odborníci oceňují jeho schopnost dostat se do zakončení a vystřelit, ale i cit pro přihrávku. Nehamouní míč pro sebe, raději přihraje lépe postavenému spoluhráči. S Finem Teemu Pukkim vytvořili nejúdernější dvojici Superligaen, jak se nejvyšší dánská soutěž jmenuje.

Noviny luští přes překladač

V červenci byl Kliment dokonce vyhlášen hráčem měsíce. „Tady se počítají rovnocenně góly i asistence. Tahle univerzálnost je pro mne plusem, který oceňuje i kouč Zorniger. Sice raději branky dávám, ale fotbal je kolektivní sport. Jednou nahraji na gól já, jindy mi to spoluhráč vrátí," uvedl s tím, že se štací, kterou mu našla jeho agentura Nehoda Sport, je maximálně spokojený a hostování by se mohlo klidně změnit i v přestup.

„Cítím kolem sebe pohodu a hlavně důvěru. Trenér i spoluhráči mi dávají najevo, že mě na hřišti chtějí. Odezva fanoušků je také výborná," pravil. „Co se ale píše v místních novinách, to vám neřeknu. Nečtu je. Dánsky neumím. Občas dám nějaký článek do překladače, ale i z něj těžko luštím, o co vlastně jde. Spíš se orientuji na sociální sítě, v nichž je odezva fanoušků v angličtině. Těší mě, že přibývá kladných hodnocení," usmíval se Kliment.

Reklama

Související témata: