Hlavní obsah

Lazio a Fiorentina chtějí i po návratu do Serie A zrušit tresty

ŘÍM

Ani zmírnění trestů za účast v korupčním skandálu a návrat do první italské ligy funkcionáře Lazia Řím a Fiorentiny neuspokojily. Oba fotbalové kluby hned po úterním vynesení verdiktu odvolacího tribunálu prohlásily, že s tresty nesouhlasí a budou dál usilovat o jejich zrušení.

Foto: www.acffiorentina.it

Ilustrační foto

Článek

Po zprávě, že Lazio bude pokračovat v první lize, vypukly asi tři stovky fanoušků čekajících na verdikt před římským hotelem Parco Dei Principi v obrovský jásot. Vedení klubu se ale jedenáctibodový odpočet před další sezónou nelíbí a vadí mu i fakt, že si nezahraje v Poháru UEFA. "Vůbec nejsem spokojený. Lazio se ničeho nedopustilo," prohlásil předseda Claudio Lotito v rozhovoru pro televizi RAI.

Podobně se vyjadřovali i další činovníci. "Je to teprve první krok. Nic jsme neprovedli, využijeme všech možných cest k očištění svého jména," řekl majitel Fiorentiny Diego Della Valle.

Vše možná rozhodne civilní soud

Dalším krokem pro potrestané týmy Lazio, Fiorentinu i Juventus a AC Milán může být odvolání k civilnímu soudu, jehož hodlají využít všichni s výjimkou milánských zástupců. Juventus se předtím hodlá obrátit i na arbitrážní komoru Italského olympijského výboru (CONI).

To s největší pravděpodobností posune start italské ligy, plánovaný na 27. srpna. "Půjdeme k jakémukoli soudu, abychom ze sebe smyli i ten nejmenší stín viny a dostali zpátky to, co nám sebrali," dodal Della Valle, jehož klub přišel o účast v Lize mistrů.

Sami hráči Fiorentiny však verdikt přivítali s velkým ulehčením. "Všichni z toho máme obrovskou radost. Zůstáváme v první lize a to je nejdůležitější. Zároveň se mi ale honí hlavou, že dohánět devatenáct bodů bude náročné," řekl český obránce Tomáš Ujfaluši deníku Sport.

Juventus se cítí velmi poškozen

Jediným sestupujícím celkem do Serie B tak je turínský Juventus, i když i v jeho případě odvolací komise snížila odpočet před začátkem ročníku z 30 na 17 bodů. "Verdikt je absolutně nepřijatelný. Takový trest zásadně ovlivní celý průběh příští sezóny," prohlásil předseda klubu Giovanni Cobolli Gigli.

Hlavním cílem právníků Juventusu bude domoci se návratu do nejvyšší soutěže. "Bylo by v pořádku, kdyby nám zůstala Serie A s nějakým bodovým trestem a kdyby nám snad sebrali jeden, ale rozhodně ne dva tituly. A nechali nás v Lize mistrů," nastínil své představy Cobolli Gigli.

Podle něj se turínský klub obrátí na všechny možné instance a nepřestane, dokud se mu nepodaří rozsudek zvrátit. Český záložník Pavel Nedvěd se stále definitivně nevyjádřil, zda v Juventusu zůstane, i když podle médií je jeho setrvání v Turíně velmi reálné.

Podle italských médií by se římský správní soud mohl začít zabývat odvoláními v polovině srpna, takže je nevyhnutelné začátek ligové sezony posunout. Pravděpodobná je varianta 10. září, tedy až po dvou zápasech italských reprezentantů v evropské kvalifikaci.

Inter by chtěl dodatečně titul

Zatím není jasné, zda bude vyhlášen nový mistr. Tento požadavek nicméně po úterním verdiktu vznesl Inter Milán, který se v nové tabulce posunul do čela. Pokud mu bylo scudetto dodatečně přiřčeno, stal by se ligovým šampionem poprvé od roku 1989 a k poháru by přidal druhou trofej za uplynulou sezónu.

"Každému musí být jasné, že ne všechny kluby jsou do skandálu namočeny. My jsme čistí," prohlásil klubový šéf Massimo Moratti. Inter údajně v tomto směru začal s mohutnou reklamní kampaní, v níž řada známých osobností ze světa sportu, filmu a dalších sfér hlásá ve spotech svou lásku k milánskému klubu.

Italský svaz zároveň pověřil tři odborníky, aby možnost udělení nového titulu prozkoumali. Jsou jimi bývalý generální sekretář UEFA Gerhard Aigner a experti na sportovní právo Massimo Coccia a Roberto Pardolesi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články