Hlavní obsah

Fotbalový klub Aston Villa bude mít amerického majitele

BIRMINGHAM

Fotbalový klub Aston Villa bude mít pravděpodobně amerického majitele. Tým Milana Baroše a Patrika Bergra dnes souhlasil s nabídkou podnikatele Randyho Lernera, vlastníka mužstva amerického fotbalu Cleveland Browns, který birminghamskému vedení navrhl částku 62,6 milionu liber (zhruba 2,6 miliardy korun).

Článek

Dosavadní šéf Doug Ellis, majitel devětatřicetiprocentního podílu, nabídl Aston Villu k prodeji loni. S Lernerovou nabídkou už souhlasili držitelé více než 50 procent akcií a zbývajícím vedení klubu doporučilo totéž.

Ellis se během svého úřadování proslavil častými výměnami trenérů, kterých od roku 1982 prošlo klubem čtrnáct. Díky tomu získal přezdívku "Smrtící Doug". Před deseti dny přivedl z Celtiku Martina O'Neilla.

Pokud se prodej uskuteční, stane se Lerner druhým americkým majitelem klubu v Premier League. Loni koupil Manchester United Malcolm Glazer, proti čemuž se mezi fanoušky zvedla vlna protestů. Dalším cizincem je ruský miliardář Roman Abramovič v Chelsea.

Lerner stál v minulosti rovněž v čele giganta na trhu s kreditními kartami MBNA. Jeho cílem bude vrátit Aston Villu na vrchol. "Věřím, že může hrát na nejvyšší úrovni na domácí scéně i v evropském měřítku. To byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl klub koupit," uvedl.

Reklama