Hlavní obsah

O víkendu začíná Serie A, ale bez Juventusu

PRAHA

Po odkladu, způsobeném dozvuky korupčního skandálu, odstartuje o tomto víkendu nejvyšší fotbalová soutěž Itálie - Serie A. Původní termín byl z posledního srpnového víkendu přeložen na druhý zářijový víkend kvůli odvoláním klubů proti trestům. Ve hře byl i teoretický návrat do druhé ligy přeřazeného Juventusu Turín. Ale nedošlo k němu.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Letní skandál se nepochybně podepíše i na nadcházejícím ročníku. Čistý Inter Milán je jeho největším favoritem. Po přeřazení Juventusu (převzal po něm i titul za minulou sezónu) do Serie B a odebrání osmi bodů milánskému rivalovi a dokonce devatenácti bodů Fiorentině nemá mnoho skutečně vážných soupeřů. Tím největším by měl být AS Řím.

"AC Milán nezbylo, než trest respektovat. Samozřejmě že i oněch osm bodů je velikou ztrátou, ale na druhou stranu to jsou tři výhry a je to zpátky. I přes toto manko se cíle AC Milán nemění. Uděláme všechno proto, abychom získali mistrovský titul a co nejdál se dostali v Lize mistrů. Inter je však opravdu největším favoritem Serie A," řekl Právu Marek Jankulovski, který však čeká na víc herních příležitostí.

"Trenér mi řekl, abych nedocházel, že mi dá šanci. V přípravě jsem něco odehrál, ale žádný fotbalista není spokojený, když vysedává na lavičce. Do Milána jsem šel s tím, že konkurence je obrovská a já se musím hodně rvát, navíc jsem byl po zranění. Přesto jsem doufal, že budu víc hrát. Uvidíme, jaké to bude v nadcházejícím ročníku. Sezóna se teprve rozbíhá a bude dlouhá i náročná," doufá levý obránce české reprezentace v lepší časy.

Udrželi Toniho

Fiorentina, za niž hraje druhý český reprezentant v Serii A Tomáš Ujfaluši, je na tom ještě hůř. Na rozdíl od AC Milán přišla o start v Lize mistrů a za účast v korupčním skandálu byla potrestána odebráním devatenácti bodů na konci ročníku 2006-2007.

"Je to hrozné, ale nic s tím nenaděláme. Vlastně od prvního kola hrajeme o záchranu a začínáme doma s Interem, který je největším favoritem. Pro náš klub je velice důležité, že se podařilo udržet nejlepšího ligového evropského kanonýra minulé sezóny Luku Toniho. I za této složité situace přišly další posily, takže jsme ještě silnější. Ztráta devatenáct bodů je hodně, byl by zázrak, kdybychom se přiblížili příčkám, umožňujícím start v pohárové Evropě. Vůbec však nepochybuji o tom, že se zachráníme," zdůraznil Ujfaluši.

Ubylo hvězd

Odborníci se shodují, že Inter by o titul nemělo nic připravit, zejména, když ještě posílil. Například z Juventusu získal švédského útočníka Ibrahimoviče. Zároveň však celý italský fotbal cítí, jak velká rána pro něj bude neúčast Juventusu. Nejvyšší soutěž v zemi mistrů světa totiž přišla jeho přeřazením o několik hvězd. Především o šampióny Zambrottu a Cannavara, francouzské vicemistry Thurama a Vieiru, ale také o Brazilce Emersona. Ti všichni odešli do ciziny.

"Důležité je, že ve fotbale zůstali sponzoři. Finanční ztráty budou velké, ale ne smrtelné, italský fotbal se z toho vzpamatuje," věří Tomáš Ujfaluši. Ránou zejména pro potrestané kluby je i skutečnost, že už sami nemohou disponovat s televizními právy, takže na velké zbude méně peněz, kterých naopak víc dostanou menší kluby.

Reklama

Související témata: