Hlavní obsah

Brněnsko-slovenská smršť na turnaji Euro Golden Tour!

Ostrava, Česká republika

Ostravská městská hala Dubina přivítala na sklonku listopadu finálový turnaj letošního ročníku Golden Tour – Euro Golden Tour 2011. Celkem 20 nejlepších týmů z Prahy, Bratislavy, Brna, Ostravy a Plzně svedlo 26. listopadu krásné boje, které nakonec určily velmi překvapivého vítěze.

Foto: Svatopluk Čihák

Nejlepší tři týmy Euro Golden Tour 2011 - MON-ING, Špedservis a PSS

Článek

Skupina A měla dle papírových předpokladů patřit domácímu týmu Vítkovice Power Engineering, který celou sezónu předváděl velmi dobrý fotbal, a týmu Adidas, který v Praze v napínavé koncovce první ligy nestačil jen na obhájce titulu JP Morgan.

Tyto předpoklady rozmetaly ale již první dva zápasy skupiny - tým Vítkovic podlehl podceňovanému MON-INGu, až třetímu týmu GT Brno, a Adidas si nedokázal poradit se slovenským Fritzem. Zatímco hráči Vítkovic se vzpamatovali a další zápasy již bez problému vyhráli, Adidas zapomněl formu někde na cestě mezi Prahou a Ostravou a turnaj tak pro něj skončil již po třech odehraných zápasech. MON-ING potvrdil formu a prošel skupinou bez ztráty bodu.

V letošním turnaji se představilo 20 nejlepších celků ze všech zúčastněných městfoto: Svatopluk Čihák

Suverén letošní GT Ostrava, tým Tipsportu, v zahajovacím utkání skupiny B nezvládl koncovku a z překvapivého vítězství se tak mohli radovat „italové“ z Lesy. Ke kandidátům postupu se zařadilo také brněnské DHL, které ač povoláno do turnaje na poslední chvíli namísto zraněními koseného týmu Komety Brno, dokázalo v prvním utkání sestřelit slovenský Sitel 4:1. Vývoj ve skupině poté ukázal, že Tipsport nebyl na turnaj dobře naladěn a bez zisku jediného bodu zůstal na posledním místě tabulky. Sitel mohl v případě výhry v posledním utkání skupiny s Lesou doufat v postup, Lesa však i bez absentujícího Bobana Smokovského (nejlepší střelec GT Praha - 3.liga) zkušeně postup pohlídala.

AVM Metal, vítěz brněnské Golden Tour, který má soupisku napěchovanou hráči třetiligové Líšně, splnil roli favorita skupiny C do puntíku, o druhé místo se ale měl svést ještě velký boj. Jako nejzdatnější soupeř se trochu překvapivě ukázal plzeňský Sivres, který AVM Metalu podlehl pouze o gól, o možnost postupu z druhého místa však přišel remízou se slovenským Soitronem, která pro oba týmy znamenala stopku v turnaji. MGM Technology Partners nedokázali navazát na skvělé výkony v druhé lize a vrací se do Prahy bez bodu.  Po třech skupinách to vypadalo na velký brněnský den - 3 postupující. Naopak slovenské týmy se trápily, to se ale ještě mělo změnit.

Skupina D byla považována za jednu z nejtěžších, považte - Špedservis, to je dlouhodobá špička GT Bratislava a tradiční účastník Euro Golden Tour; Amigos Bar - vítěz GT Plzeň a také, ve velmi podobné sestavě, republikový šampion v plážové kopané; Holmes Place - nejúspěšnější tým letošní Golden Tour (bilance 19 výher, 1 remíza); ZO OS KOVO Ocelové konstrukce - papírově nejslabší tým skupiny, který se však mohl těšit největší divácké podpoře.

Nejlepší brankář turnaje v akci - Patrik Cengál (MON-ING)foto: Svatopluk Čihák

Vyrovnanost skupiny potvrdily hned první dva zápasy, které skončily nejtěsnějším výsledkem. Plzeňský Amigos bar ztratil postupové naděje v zápase s domácím OS KOVO, které tak pro případný postup potřebovalo porazit slovenský Špedservis. To byl ale pro bojovný tým příliš tvrdý oříšek a po prohře 4:0 se s turnajem také rozloučil. Hráči Holmes Place pod taktovkou nejlepšího hráče GT Praha Štěpána Kmenta získali velice cenné druhé místo ve skupině hned za suverénním Špedservisem, horší skóre je však do čtvrtfinálového klání nepustilo.

I skupina E k sobě svedla velké ryby - loňští finalisté JP Morgan a Prvá stavebná sporitel´ňa, Seznam.cz a domácí FC Baník Ostrava, za který se představili i hráči „staré gardy“ tohoto klubu. Vývoj ve skupině brzy nastolil jedinou otázku - vyhraje ji PSS nebo JP Morgan. Vše měl rozhodnout jejich vzájemný zápas, do kterého šly již oba týmy (díky skvělému skóre) s téměř jistým postupem.  Po remíze 2:2 obsadil první místo JP Morgan. Velmi cenný skalp si v posledním utkání skupiny připsal Seznam.cz, který udolal FC Baník Ostrava a výhru náležitě oslavil v proslulé Stodolní ulici.

První čtvrtfinálový zápas proti sobě opět svedl MON-ING a Vítkovice Power Engineering. Mnohem vyrovnanější bitva měla však i tentokrát stejného vítěze a MON-ING proplul do semifinále po vítězství 1:0.

Účast Lesy ve čtvrtfinále byla také velkým překvapením, během základní skupiny se ji však zranil i druhý nejlepší střelec Michal Kočí a jakoby nikdo jiný již gól vstřelit neuměl - PSS tak k postupu stačil jediný gól Rastislava Salbota, nejlepšího hráče loňského EGT.

V brněnském čtvrtfinále si postup bez problému zajistil AVM Metal, ale pro DHL byla již účast ve vyřazovacích bojích nečekaným úspěchem a v brněnské Golden Tour snad bude mít možnost na sladkou odvetu.

Obsazení posledního čtvrtfinále bylo více než reprezentativní - obhájce loňského prvenství a vítěz GT Praha 2011 - JP Morgan, proti třetímu týmu loňského turnaje - Špedservisu. Dynamický fotbal, mnoho šancí i emocí, 4 góly, to vše předcházelo výhře Špedservisu 3:1 a obhájce se tak s turnajem předčasně rozloučil.

Ceny nejlepším předával vicemistr Evropy z roku 1996 Pavel Srníčekfoto: Svatopluk Čihák

První semifinále snad ani nemohlo být dramatičtější, MON-ING i PSS si připsali po dvou brankách a o vítězi musely rozhodnout pokutové kopy. První série tří střelců nerozhodla. Ve čtvrté sérii nedal David Kejdana (PSS) a rozhodnutí na sebe vzal gólman MON-INGu Patrik Cengál, svojí úlohu ale zcela neustál a míč se jen tak tak dobelhal kolem tyče za koncovou čáru. Ostatní střelci si vzali poučení a tak pokutové kopy dospěly až do 14. série, ve které Martin Konečný netrefil a razítko na postup do finále tak MON-INGu dal Lukáš Kučera.

Druhé semifinále přineslo v prvních pěti minutách gólové hody, Špedservis se díky hattricku Juraje Adlena dostal do vedení 3:1. Toto vedení se nakonec ukázalo jako dostatečné, AVM Metal dokázal jen upravit brankou Oprchala v 9. minutě a Špedservis se tak mohl po loňském třetí místě těšit na finále.

Kdo si odnese pohár za třetí místo? Na tuto otázku jsme si museli počkat poměrně dlouho - i zápas mezi PSS a AVM Metal totiž dospěl až k penaltovému závěru, když v poslední vteřině základní hrací doby srovnával na 4:4 brněnský Drábek. Tím však štěstí ukázalo svojí tvář AVM Metalu naposledy, v penaltách již na slovenský tým nestačil.

Velké finále - MON-ING, největší překvapení turnaje, proti jednomu z favoritů, Špedservisu. Až do 8. minuty kralovali oba brankáři, poté se již ale ukázal největší rozdíl mezi oběma týmy - MON-ING měl ve svém středu střelce jménem Jan Pšikal alias Pšikinho. Dvěma finálovými trefami nejen pokořil Špedservis, ale také si vystřílel korunu pro nejlepšího střelce turnaje. Špedservis pod vedením Jána Strapce i tak mohl být spokojený, když o příčku vylepšil své loňské umístění. Pokud bude i v příštím ročníku pokračovat v nastoleném trendu…..

Nejlepší tři týmy Euro Golden Tour 2011 - MON-ING, Špedservis a PSSfoto: Svatopluk Čihák

Slavnostního vyhlášení vítězů se zúčastnil i mnohonásobný reprezentant a vicemistr Evropy z roku 1996 Pavel Srníček. Ten předal ceny nejen nejlepší týmům, ale i držitelům individuálních ocenění (viz níže). Cenu fair-play si nejen za rytířské vystupování hráčů týmu, ale i za neutuchající podporu fanoušků, vysloužil tým ZO OS KOVO Ocelové konstrukce. Kompletní výsledky a fotografie jsou ke stažení na stránce www.goldentour.info

Věříme, že se turnaj i v příštím roce setká s úspěchem, nyní se již ale začněme soustředit na ligu v jednotlivých městech, Golden Tour začíná již v lednu 2012!

Reklama