Hlavní obsah

Španělům budou proti Česku chybět zranění Puyol a Fábregas

Ve španělské fotbalové reprezentaci jsou před kvalifikačním utkáním o postup na mistrovství Evropy s českým týmem všechny opory. Kvůli zranění chybí ve dvaadvacetičlenném výběru kouče Vicenta del Bosqueho z tradičních stálic pouze zraněný obránce Barcelony Carles Puyol a záložník Cesc Fábregas, který ale v národním týmu není tak klíčovou postavou jako v Arsenalu.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Carles Puyol (vlevo) v nominaci Španělska kvůli zranění chybí. Na Davida Villu (vpravo) si naopak česká obrana bude muset dát pozor.

Článek

Úřadující mistři světa a Evropy se proti české reprezentaci postaví příští pátek v Granadě, o čtyři dny později nastoupí v Kaunasu k utkání s Litvou.

Kostra španělské reprezentace se už dlouho nemění a Del Bosque ani při pátečním oznámení nominace nijak neexperimentoval. "Není důvod nic měnit," řekl na dnešní tiskové konferenci trenér, jehož tým po třech zápasech vede skupinu I s plným počtem bodů právě před Českou republikou. "A Čechy považuju za našeho největšího soupeře. V minulých letech měli výborné výsledky, považuju je za největší hrozbu ve skupině," uvedl Del Bosque.

Do týmu po šestnácti měsících přizval obránce Andoniho Iraolu z Bilbaa a poprvé od loňského léta dostávají šanci i dva mladí členové týmu mistrů světa záložník Javi Martínez z Bilbaa a útočník Valencie Juan Manuel Mata. Oba patří k oporám reprezentační jednadvacítky, na niž narazí mladí Češi při červnovém mistrovství Evropy v Dánsku.

Pro Del Bosqueho je nepříjemná zvláště absence stopera Puyola, který ve středu obrany tvoří stabilní dvojici se svým parťákem z Barcelony Gerardem Piquém. Nyní se hovoří o tom, že by na uvolněném postu mohl zaskočit Sergio Ramos a místo něj na pravém beku Álvaro Arbeloa. Možností na složení obranné čtveřice má ale španělský trenér víc. Variantou do středu obrany je i další zadák madridského Realu Raúl Albiol.

Puyola trápí poraněné koleno od začátku března, Del Bosque už prý byl delší dobu smířený, že na kvalifikační dvojzápas obránce nebude připraven. "Nejprve se zdálo, že léčba bude rychlejší, ale pak se všechno trochu zabrzdilo. Nezbývá mi, než mu popřát brzké uzdravení," řekl Del Bosque.

Nominace Španělska
Brankáři: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona).
Obránci: Raúl Albiol, Álvaro Arbeloa a Sergio Ramos (všichni Real Madrid), Joan Capdevila a Carlos Marchena (oba Villarreal), Andoni Iraola (Bilbao), Gerrard Piqué (Barcelona).
Záložníci: Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets, Xavi, Iniesta (všichni Barcelona), Santi Cazorla (Villarreal), Javi Martínez (Bilbao).
Útočníci: David Silva (Manchester City), Fernando Llorente (Bilbao), Juan Manuel Mata (Valencie), Jesús Navas (FC Sevilla), Fernando Torres (Chelsea), David Villa (Barcelona).

Reklama