Hlavní obsah

Jako malý kluk pajdal. Dnes je Villa mašinou na góly

MADRID

Zní to jako pohádka. Jako malý kluk si David Villa Sánchez zlomil stehenní kost pravé nohy. „Nikdy nebude chodit normálně,“ řekli lékaři jeho nešťastné mamince poté, co zažehnali hrozbu amputace. Stal se ale zázrak a dnes je devětadvacetiletý Španěl jedním z nejlepších fotbalových útočníků planety. Před čtvrtstoletím by za něj nikdo nedal ani pesetu, loni v létě zaplatila za vyhlášeného kanonýra Barcelona 40 miliónů eur!

Foto: Roberto Candia, ČTK/AP

David Villa se v dresu Španělska raduje ze vstřeleného gólu.

Článek

„Na tu příhodu z dětství vzpomínám málo. Vlastně jen tehdy, když se mi nechce nic dělat. A hned si začnu vážit toho, že můžu na tréninku nebo v posilovně dřít,“ říká dnes Villa a pokračuje: „Tehdy jsem se s tím nemohl srovnat. Koukal jsem na kluky, jak hrají fotbal, a já byl dobrý sotva do brány. Pajdal jsem a byl jsem malý... Pak jsem si ale řekl, že to tak nenechám, že to prostě zkusím. Začal jsem posilovat, běhat. Jako Forest Gump. V tom filmu je část mého života a Tom Hanks to hraje báječně. Mám ten příběh moc rád. Je v něm obrovská lidská síla.“

V deseti letech začal rodák z městečka Tuilla v Asturii hrát za žáčky UP Langreo. O jeho trablích se zlomenou nohou tam nikdo nevěděl. A možná by jim ani nevěřil, protože už tehdy v sobě nezapřel střelecký instinkt a dával góly jako na běžícím pásu. Nejvyšší soutěž ochutnal v osmnácti ve Sportingu Gijón. Další štací byla Zaragoza, pak Valencie, kde vyrostl v obávaného kanonýra.

Miluje góly, ale i přihrávky

Dnes řádí na hrotu Barcelony a španělský tisk mu přezdívá Zabiják z Asturie. „V žilách mi koluje horká španělská krev, ale tahle expresivní přirovnání moc nemusím. Nikomu je ale neberu. Fotbal je o gólech, a ty já zbožňuju, i když jsem se naučil užívat si stejně báječně pocit, když na gól přihrajete,“ tvrdí Villa.

Ve španělské lize dal v této sezóně už 17 branek, spolupráce s Argentincem Messim mu jde k duhu. „Skvěle si vyhovíme. On má spoustu geniálních nápadů, já dělám cestu k bráně. Barcelona je nejdokonalejší tým, v jakém jsem kdy hrál. Každý zápas si užívám,“ rozplývá se Villa.

Ještě významnější roli hraje ve španělské reprezentaci, v dresu národního týmu nastřílel už 45 branek. Na ME 2008 se stal se čtyřmi góly králem střelců, loni na mistrovství světa byl s pěti trefami opět mezi nejlepšími. A k titulu mistra Evropy přidal i zlato z mistrovství světa.

Reklama

Související témata: