Hlavní obsah

Fotbalová kvalifikace pokračuje, Wales v derby vyzve Anglii

Ve stínu souboje českých fotbalistů s mistry světa Španěly pokračuje kvalifikace o mistrovství Evropy 2012. Víkendový program rozložený na pátek a sobotu přinese hned dvě zajímavá derby mezi Walesem a Anglií a Norskem a Dánskem. Silné týmy Francie, Anglie a Itálie navíc budou pokračovat v napravování pošramocené reputace z minulého roku. Český trenér Miroslav Beránek v premiéře na lavičce Kazachstánu bude hledat recept na silné Němce.

Foto: Reuters

Hvězda Walesu Craig Bellamy.

Článek

Sledovaným zápasem bude především derby mezi Walesem a Anglií. Oba celky potřebují prestižní souboj vyhrát. Velšané totiž zatím nezískali ani bod a další ztráta by je už vyřadila i z boje o druhé místo. Angličané zase potřebují udržet krok s dosavadním lídrem skupiny G Černou Horou.

Šance Walesu však komplikuje skutečnost, že kvůli svalovému zranění přišel o svou největší hvězdu Garetha Balea. Trenéra Anglie Fabia Capella tento fakt mohl potěšit, jelikož ještě minulý týden o Baleovi mluvil jako o "nejlepším hráči na světě na svém postu." Anglie naopak postrádá záložníka Stevena Gerrarda.

"Musíme vyhrát. Ale pozor! Wales sice nezačal dobře a dává málo gólů, ale je to velmi nebezpečný tým plný mladých nadějných hráčů," řekl anglický kapitán John Terry.

Francie už nastoupí s hříšníky

Důležitý zápas čeká i na Francii, a to i přestože nastoupí proti outsiderovi z Lucemburska. Svěřenci trenéra Laurenta Blanka však musejí dokázat, že loňská nepovedená sezóna je definitivně zažehnána a že tým už nabral nový směr. Poprvé od mistrovství světa se navíc k týmu připojí hříšníci Patrice Evra a Franck Ribéry.

"Do týmu patří, protože jsou to zkušení hráči. Zaslouží si prominutí a odpuštění. Vracejí se jako kterýkoli jiný člen týmu," řekl trenér Blanc na adresu fotbalistů, kteří hráli velkou roli při bojkotu tréninku na mistrovství světa.

Italové pokračují v přestavbě

V přestavbě týmu pokračují i Italové, které čeká zápas se Slovinskem. Historie napovídá, že fanoušci nemohou čekat příliš branek, jelikož čtyři poslední vzájemné zápasy rozhodl vždy jediný gól, přičemž dvakrát vyhrála Itálie a dvakrát Slovinsko.

Němci proti Beránkovi

Suverenitu ve skupině A budou hájit Němci, kteří doma přivítají Kazachstán, na jehož lavičce zažije soutěžní premiéru český trenér Miroslav Beránek. V případě vítězství mohou Němci zvýšit nynější pětibodový náskok v čele tabulky před Rakouskem, které čeká bitva s Belgií. Ta musí bodovat, aby si udržela solidní naději na postup.

Němci budou mít situaci ulehčenou o to, že Kazachstánu chybí hned šest opor. "My můžeme hrát maximálně na druhý rychlostní stupeň, zatímco Němci jsou schopní zařadit pátý stupeň. Pro nás bude hlavní, aby všichni hráči podali stoprocentní výkon," sdělil Beránek.

Severské derby

Bez ztráty už jsou jen Španělé, Nizozemci, které čeká duel v Maďarsku, a také překvapivě Norové. Ti se v severském derby utkají s oslabeným Dánskem, kterému budou chybět elitní útočník Nicklas Bendtner a stoper Simon Kjaer.

Těžká práce čeká na Srbsko. Dosud ze čtyř zápasů vyhrálo jediný, nemůže si proto dovolit zaváhat doma se Severním Irskem. Utkání se však bude hrát bez přítomnosti fanoušků v ochozech jako trest za říjnové řádění srbských fandů v Itálii.

Slováci musí bodovat

Uspět potřebuje i Slovensko v Andoře. Trenérovi Vladimíru Weissovi bude proti outsiderovi chybět hned čtveřice hráčů očekávané základní sestavy. Kvůli zranění se omluvili Zabavník, Šesták, Kucka a trenérův syn Weiss mladší.

Víkendový program kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012:
Pátek 25. března:
Skupina A:
20:30 (Vídeň) Rakousko - Belgie.
Skupina C:
20:30 (Bělehrad) Srbsko - Severní Irsko,
20:45 (Lublaň) Slovinsko - Itálie.
Skupina D:
21:00 (Lucemburk) Lucembursko - Francie.
Skupina E:
20:30 (Budapešť) Maďarsko - Nizozemsko.
Sobota 26. března:
Skupina A:
20:00 (Kaiserslautern) Německo - Kazachstán.
Skupina B:
16:00 (Jerevan) Arménie - Rusko,
20:00 (Andorra la Vella) Andorra - Slovensko,
20:45 (Dublin) Irsko - Makedonie.
Skupina D:
19:15 (Zenica) Bosna a Hercegovina - Rumunsko,
20:00 (Tirana) Albánie - Bělorusko.
Skupina F:
18:00 (Tbilisi) Gruzie - Chorvatsko,
19:05 (Tel Aviv) Izrael - Lotyšsko,
20:30 (Ta'Qali) Malta - Řecko.
Skupina G:
16:00 (Cardiff) Wales - Anglie,
17:45 (Sofie) Bulharsko - Švýcarsko.
Skupina H:
19:00 (Nikósie) Kypr - Island,
20:00 (Oslo) Norsko - Dánsko.

Reklama