Hlavní obsah

Rok do Eura. A v Polsku vládne pesimismus

Rok před začátkem fotbalového mistrovství Evropy tento sportovní svátek v Polsku, jež ho organizuje společně s Ukrajinou, vzbuzuje pesimismus. Poláci špatně hodnotí to, jak se jejich země na šampionát připravuje, černě vidí i šance na úspěch svého týmu. Vyplývá to z průzkumu institutu Homo Homini pro Polský rozhlas.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství Evropy ve fotbale pro rok 2012.

Článek

Jedna pětina lidí si myslí, že přípravy na Euro 2012 postupují velmi špatně, podle dvou pětin špatně. Dobře je hodnotí okolo 20 procent respondentů.

Polská média v posledních dnech zaplavily zprávy o tom, jak se zpožďují stavby stadionů, na kterých budou za rok hrát mužstva o titul mistra Evropy. Týká se to hlavně sportovních arén ve Varšavě a v Gdaňsku. Stadion v polském hlavním městě měl být podle původních plánů hotový už koncem tohoto měsíce, nicméně kvůli špatně zkonstruovaným schodištím vedoucím na tribuny hrozí, že se dokončení stavby opozdí až o několik měsíců.

Problémy jsou i na stavbě dálnice, jež v budoucnu spojí Varšavu a Berlín. Není vyloučené, že ze staveniště dvou úseků o celkové délce 50 kilometrů odejde konsorcium v čele s čínskou společností, které ve výběrovém řízení porazilo konkurenci díky nízké cenové nabídce, ale kterému nyní došly peníze. Ve společnosti PL2012, jež koordinuje přípravy Polska na fotbalové Euro, dokonce vznikl krizový štáb, který analyzuje všechny investice spojené s touto akcí.

Optimismus u Poláků nebudí ani výkony jejich národního týmu. V jeho úspěch nevěří tři čtvrtiny účastníků průzkumu, tomu, že "bílo-červení" dosáhnou dobrých výsledků, věří asi 20 procent dotázaných. Reprezentace je podle Polského rozhlasu "na dně", nachází se na 71. místem žebříčku mezinárodní fotbalové federace FIFA. Navíc trenér polského národního týmu Franciszek Smuda v něm našel místo pro dva hráče, kteří byli zapojení do úplatkářské aféry v polském fotbale.

Fotbalové mistrovství Evropy se příští rok bude konat od 8. června do 1. července. V Polsku se bude hrát ve Varšavě, v Gdaňsku, Poznani a Vratislavi, na Ukrajině jsou hostitelskými městy Kyjev, Lvov, Charkov a Doněck.

Reklama

Související témata: