Hlavní obsah

Postup na Euro vynese fotbalistům nejméně osm miliónů eur

NYON

Postup na fotbalové mistrovství Evropy, které uspořádají v příštím roce Polsko a Ukrajina, vynese každé účastnické zemi minimálně osm miliónů eur, což je téměř dvě stě miliónů korun. Další milióny pak přinesou úspěšné zápasy na Euru. Výkonný výbor UEFA po pátečním zasedání v Nyonu oznámil, že 16 účastníkům rozdělí celkem 196 miliónů eur, to je o dvanáct miliónů víc než na minulém šampionátu v roce 2008.

Foto: Efrem Lutatsky, ČTK/AP

Logo pro fotbalové mistrovství Evropy 2012 bylo představeno na Michajlovském náměstí před katedrálou svatého Michala v Kyjevě.

Článek

Každá výhra v základní skupině bude odměněna miliónem eur, za remízu dostane tým polovinu. Třetí místo ve skupině bude znamenat další milión, postup do čtvrtfinále dva a do semifinále další tři milióny eur. Poražený finalista získá ještě bonus 4,5 miliónu a vítěz 7,5 miliónu eur. Příští evropský šampión si tak může odvézt až 23,5 miliónu eur, o půl miliónu víc než v roce 2008.

Exekutiva UEFA rovněž stanovila data pro losování. Složení čtyř dvojic pro play-off určí los 13. října v Krakově, závěrečný turnaj pak bude rozlosován 2. prosince v Kyjevě.

Hráči, kteří za svou zemi odehrají stovku mezistátních zápasů, dostanou od UEFA upomínkovou čapku a medaili.

Reklama

Související témata: