Hlavní obsah

Bílek povolal i Gecova, v Norsku začne podzimní ofenzíva směr baráž

PRAHA

Červeně mají zatrženo datum 3. září, kdy hrají ve Skotsku. Ještě před tím, než zahájí závěrečnou pasáž kvalifikace o EURO 2012, nastoupí česká fotbalová reprezentace 10. srpna v přípravném utkání v Norsku. V Oslu by se měl představit tým prakticky shodný s tím, jehož cílem bude dojít do listopadové baráže. Kouč Michal Bílek povolal všechny opory a nově také záložníka Marcela Gecova z Fulhamu.

Foto: Darren Staples, Reuters

Marcel Gecov (vlevo) v semifinále ME do 21 let.

Článek

Generálka v Norsku bude mít jasný cíl. Nažhavit a sladit národní tým tak, aby pokud možno již v Glasgow udělal rozhodující krok do listopadové baráže. Pokud by totiž Bílkovi hoši dokázali ve Skotsku vyhrát, druhé místo ve skupině za suverénním Španělskem by jim už nemělo uniknout.

„Někomu už sezóna začala, v případě dalších hráčů musíme sledovat přípravy jejich klubů, abychom měli přehled o aktuální formě. Do Norska už potřebujeme vyrazit s týmem, s nímž budeme počítat i na Skotsko,“ avizoval manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Podzim národního týmu
10. srpnaOsloNorsko - ČRpřátelsky
3. záříGlasgowSkotsko - ČRkval. ME
6. záříPrahaČR - Ukrajinapřátelsky
7. říjnaPrahaČR - Španělskokval. ME
11. října???Litva - ČRkval. ME
11./12. a 15. listopadu - případná baráž o postup na ME

Jediným nováčkem v Bílkově první nominaci je Marcel Gecov. Exliberecký záložník zahrál velmi dobře na šampionátu jedenadvacítek v Dánsku, kde si řekl o angažmá v anglickém Fulhamu. „Měl dobrou sezónu v Liberci a šampionát odehrál velmi dobře. Gecov je defenzivní záložník s velmi dobrou fyzickou kondicí, dovede i rozehrát balon a zapojit se do kombinace. Má předpoklady, aby se v budoucnu stal důležitým hráčem reprezentace,“ charakterizuje novice kouč.

Vzhledem ke zranění Necida sáhl Bílek z minulých lvíčat také po útočníku Pekhartovi, který má v áčku jeden start. „Na ME sice nehrál v oslnivé formě, ale byl nejlepším ligovým střelcem spolu s Lafatou. Zasluhoval si šanci, takové hráče potřebujeme. V mužstvu zůstává také záložník Vacek, který byl s námi poprvé na Kirin Cupu v Japonsku. Sehrál tam dvě velmi slušná utkání, teď v nové sezóně má znovu dobrou formu. Proto dostává příležitost,“ vysvětlil Bílek.

Nominace na přípravné utkání v Norsku (10. srpna)
JménoKlubPočet startůBranky
Brankáři
Petr ČechChelsea830
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk00
Obránci
Zdeněk PospěchMohuč262
Jan RajnochAnkaragücü130
Tomáš SivokBesikatas Istanbul162
Roman HubníkHertha Berlín161
Daniel PudilGenk182
Michal KadlecLeverkusen252
Záložníci
Tomáš RosickýArsenal8020
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck360
Jaroslav PlašilBordeaux635
Marcel GecovFulham00
Kamil VacekSparta20
Jan RezekAnorthosis Famagusta50
Milan PetrželaPlzeň50
Jan PolákWolfsburg577
Útočníci
Milan BarošGalatasaray Istanbul8139
David LafataJablonec122
Tomáš PekhartNorimberk10

Reklama

Související témata: