Hlavní obsah

Nedvěda zklamal Hašek, v postup nároďáku však Grande Paolo věří dál

PRAHA

Sám zažil dvě baráže, takže moc dobře ví, co by jeho nástupce letos v listopadu čekalo. Zatímco po duelech s Belgií v roce 2001 zůstal Pavel Nedvěd (39) v slzách, po bitvách s Norskem slavil v roce 2005 postup na mistrovství světa. Bývalý kapitán fotbalové reprezentace se už na trávník určitě nevrátí, stále však doufá, že národní tým nebude na mistrovství Evropy v Polsku a Ukrajině příští rok chybět.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd se raduje po vítězné baráži s Norskem.

Článek

Jak se vám stýská po českém fotbale?

Jsem dobře informovaný. Pro všechny byla rána, když z postu šéfa odešel Ivan Hašek. Já osobně mu hodně věřil, že se tady bude fotbal dělat dobře. Teď jsem v rozpacích. Důležitě však je, aby nároďák postoupil na mistrovství Evropy, od toho se odvíjí zájem sponzorů a spousta dalších věcí.

Dva zápasy před koncem skupiny mají Češi dva body náskok na třetí Skoty. Myslíte, že se na šampionát dostanou?

Věřím, že už to kluci dotáhnou. Hrát doma se Španělskem bude samozřejmě hodně těžké. Ale nevyhrát v Litvě, která už je ze hry, to bychom pak na mistrovství asi neměli co dělat... Jak říkám, v postup věřím.

I když bude čekat baráž, o jejíchž nástrahách vy sám moc dobře víte...?

Zažil jsem jednu nepovedenou (2001) a druhou šťastnou (2005), takže mám remízu 1:1. Každá baráž je samozřejmě těžká, je to hop nebo trop. Rozhoduje aktuální forma ve dvou zápasech, musíte mít také štěstí při losu.

Pavel Nedvěd (vlevo) se raduje s Tomášem Rosickým po vítězné baráži s Norskem.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Váš bývalý spoluhráč Karel Poborský se teď jako zástupce výkonného výboru posunul blíže nároďáku. Vás taková pomoc neláká?

Od toho tam Karel se Šmícou jsou, já bych jim jen překážel. (smích) Opravdu věřím, že to vezmou za správný konec.

V příští kvalifikaci čekají reprezentaci Italové a manažer Šmicer se těší, jak budete nároďáku dodávat informace.

S tím nebude žádný problém. Zatím však není vhodné předbíhat událostem.

Jak se těšíte na Plzeň v Lize mistrů?

Dostala krásné soupeře, nic lepšího si přát nemohli. Na jejím zápase v Miláně budu automaticky, ten mám z Turína nejblíž. Jestli se přijedu podívat i na nějaké utkání do Prahy, uvidím až podle času.

A co váš Juventus, prolomí v Itálii nadvládu milánských klubů?

Bojím se, že AC s Interem budou vládnout dál. V Juventusu se dává tým teprve dohromady, máme devět nových hráčů. Ve středu jsme však otevřeli nový stadión, který Juventus jako první klub v Itálii vlastní. To by měl být pro mužstvo velký odrazový můstek.

Reklama