Hlavní obsah

Máme určitě na víc, tvrdí Portugalci, kteří musejí do baráže

KODAŇ

O jedno z největších překvapení uplynulé kvalifikace o postup na mistrovství Evropy se postarali Portugalci. Čtvrtý tým ze světového šampionátu v roce 2006 a stříbrný medailista z Eura 2004 po úterní prohře 1:2 v Dánsku neudržel první místo ve své skupině a o účast na závěrečném turnaji v Polsku a na Ukrajině bude muset bojovat v listopadové baráži. Portugalci nepochybují, že se jim nakonec senzaci povede odvrátit, tuší ale, že se budou muset výrazně zlepšit.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Portugalský trenér Paulo Bento

Článek

"Tenhle tým má schopnosti a potenciál na daleko víc, ale v současné době to nemůže kvůli určitým slabinám ve hře ukázat," prohlásil po porážce v Kodani kouč Paulo Bento.

Jeho tým měl závěr kvalifikace výborně rozehraný, ale poslední dva zápasy se mu nevyvedly. S podceňovaným Islandem se Portugalci protrápili k výhře 5:3 a v Dánsku vyšli bodově naprázdno. K přímému postupu z prvního místa jim přitom stačil nerozhodný výsledek.

"Poslední dvě utkání jsme neodehráli podle svých představ. V pátek proti Islandu nám nešly standardní situace. Proti Dánům jsme měli také problémy, a to nejen v obraně," připustil Bento.

"Nesehráli jsme dobrý zápas. Od začátku jsme nedominovali, jak jsme chtěli. Ztratili jsme klid a Dánové nás přehrávali jednoduchostí," vyjmenoval Bento.

Jeho svěřenci po sérii pěti výher klopýtli v nejhorší možný okamžik a v listopadu budou muset odvracet překvapení v baráži. Malou výhodou by pro ně mohlo být, že budou mezi nasazenými týmy, a potkají tak soupeře z kvarteta Turecko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Estonsko.

Bento nepochybuje o tom, že Portugalci těžkou situaci zvládnou. "Nepodařilo se nám využít možnost kvalifikovat se přímo, teď nás čeká další šance v listopadu. Počkejme, koho nám přisoudí los, a pak se zkusíme připravit, co nejlépe to půjde. Musíme se hlavně vyvarovat chyb. Naše přesvědčení a víra v postup na mistrovství jsou pořád stejné," dodal portugalský trenér.

Reklama

Související témata: