Hlavní obsah

Česká barážová modlitba: Budiž Estonsko nebo Černá Hora

PRAHA

Turecko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora a Estonsko. To je čtyřlístek, z něhož vzejde jeden soupeř české fotbalové reprezentace pro baráž, klíčovou závěrečnou pasáž kvalifikace o postup na EURO 2012. Češi sami pocítili, jak jsou veškeré papírové prognózy ošidné. Přesto mají před čtvrtečním losem v Krakově jasno. Estonsko či Černá Hora je dobrý los, Turecko nebo Bosna mnohem horší...

Foto: ČTK/AP

Kapitán Tomáš Rosický a spol.: Fotbalový bože, dej nám dobrý los...

Článek

Teprve ve středu po poledni měli Češi jistotu. Tou dobou dorazil do strahovského sídla asociace fax z UEFA, ve kterém šéf oddělení národních týmů Lance Kelly sdělil, že v play-off o postup na evropský šampionát budou nasazeny reprezentace Chorvatska, Portugalska, Irska a České republiky, v koši nenasazených jsou Turecko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora a Estonsko.

Losovat se bude ve čtvrtek od 13:00 v Krakově. Za českou stranu na los „dohlédnou“ vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl a Martin Draxler ze společnosti STES, kteří zůstali v Kaunasu, aby se z Vilniusu letecky přes Varšavu přesunuli do Krakova.

Nasazené týmy měly mít původně garantovánu odvetu v domácím prostředí, tento bod však UEFA změnila. „Po vylosování příslušné dvojice se bude losovat i sled zápasů. Kdo bude tažen jako první, začne 11. listopadu doma. Druhý tým, který v osudí zbyde, bude hrát doma odvetu 15. listopadu,“ podotkl Jaroslav Kolář, tiskový mluvčí reprezentace.

Čeští fotbalisté oslavují jeden z gólů v Litvěfoto: ČTK/Radek Petrášek

Lepší je začínat venku, má jasno Bílek

„Vybírat si soupeře je ošidné. Každopádně bychom raději začínali venku a odvetu měli doma,“ přeje si trenér národního týmu Michal Bílek.

„Skutečně obtížné vybírat. Spousta lidí by brala Estonsko, ale kdo ví, jaké počasí tam za měsíc bude a na jaké podmínky bychom tam třeba narazili. Turecko naopak všichni vnímají jako nejsilnější tým, ale oni jsou náladoví a v baráži, kdy jde o hodně, mohou ztratit hlavu, což může být výhodou,“ přemítá brankář Petr Čech. „Černá Hora a Bosna jsou nevyzpytatelné a nebezpečné týmy s velikou kvalitou. Člověk si opravdu nevybere,“ dodává.

Ale přece jen, vnucuje se Estonsko. Vždyť s postsovětskými republikami má reprezentace výtečnou bilanci – Lotyšsku, Ukrajině a teď i Litvě nastřílela po čtyřech gólech! „S těmito týmy máme skutečně dobrou bilanci, ale Estonsko je jiná kvalita, když dokázalo postoupit ze skupiny, v níž mělo za soupeře Srbsko a Slovinsko. A navíc se baráž hraje až za měsíc a nikdo neví, jaké třeba bude v tu dobu v Estonsku počasí,“ reaguje Bílek.

Los baráže budou mít v rukou generální sekretář UEFA Gianni Infantino a bývalý polský fotbalista Zbigniew Boniek. Koho vlastně mohou národnímu týmu nabídnout?

Tomáš Hübschman v zápase s Tureckem v USA.foto: Jan Tauber

Turecko: Facka ze Ženevy bolí ještě dnes

Léta to byl pro Čechy příjemný soupeř. Ještě v dubnu 2003 ho v Teplicích spláchli 4:0 za poločas, pak už bylo jen hůř. Na EURO 2008 nachystali Turci velký obrat, po třech trefách v závěru vyhráli v Ženevě 3:2 a Češi se už po základní skupině pakovali domů. Loni pak pod Bílkovým vedením prohráli se stejným soupeřem 1:2 na zájezdu v Americe.

V úterý na tom byli Turci podobně jako Češi, útočili až ze třetího místa a díky výhře 1:0 nad Ázerbájdžánem předstihli do té doby druhou Belgii. Pozor, letos prohráli jen se suverénním Německem. V kádru jsou třeba Hamit Altintop a Nuri Sahin ze soupisky Realu Madrid. A také Arda Turan a Nihat Kahveci, kteří se proti Čechům trefili v obou posledních vzájemných zápasech.

Edin Džeko oslavuje v dresu Bosny a Hercegoviny.foto: Reuters/Str

Bosna a Hercegovina: Kanonýr Džeko a spol.

V kvalifikaci EURO 2000 to ještě šlo, Češi vyhráli 3:1 venku a 3:0 doma. Od té doby se však bosenský tým hodně zlepšil, v kvalifikaci MS 2010 vypadl až v baráži s Portugalskem. A v úterý byl jen dvanáct minut od přímého postupu. Nakonec ve Francii jen remizoval, což Čechům zachránilo nasazení.

Zrovna na Džeka a spol. by Češi padnout nechtěli. Bosna je v žebříčku FIFA již na 22. místě, nejvýš v historii. Tým dostává málo gólů, navíc je silný v ofenzivě. Špílmachr Misimovič zásobuje Edina Džeka, kanonýra Manchesteru City, který se fotbalově „vyučil“ v Teplicích...

Černohorci Milan Jovanovič (vlevo) a Milorad Pekovič se radují z postupu do baráže.foto: ČTK/AP/Darko Bandic

Černá Hora: Dvakrát remizovala s Anglií

Tuhle variantu by naopak Bílek a spol. brali. Černohorci sice za sebou ve skupině G nechali Švýcarsko, Wales i Bulharsko a dokázali dvakrát remizovat s Anglií. Potřebné body však nasbírali především na začátku kvalifikace, momentálně mají sérii pěti zápasů bez výhry, během níž inkasovali deset gólů. Opírají se o italské legionáře Vučiniče (Juventus) a Jovetiče (Fiorentina). S českým týmem se zatím nikdy neutkali, samostatně hrají až od roku 2007 po odtržení od Srbska.

Estonec Konstantin Vassiljev slaví se spoluhráčem Alexandrem Dmitrijevem gól proti Severnímu Irsku v kvalifikaci o postup na EURO 2012.foto: Reuters

Estonsko: Pobaltí Čechům svědčí

Stejně jako Černohorci, také Estonci jsou v baráži nováčky. Senzačně se do ní dostali na úkor Srbska a Slovinska, účastníků loňského MS, a také Severního Irska. Všechny tři vzájemné zápasy Češi vyhráli – 4:1 doma a 2:0 venku v kvalifikaci EURO 2000 a znovu 2:0 v Teplicích těsně před odjezdem na bronzové EURO 2004. Pěti góly se teď v kvalifikaci blýskl záložník Vassiljev, jinak jsou Estonci víceméně „bezejmenným“ týmem. Snad i proto se pobaltská cesta přes Litvu a Estonsko jeví pro Čechy jako ideální...

Reklama