Hlavní obsah

Hübschman si baráž nezahraje. Za brutální faul dostal stejně jako Rooney třízápasový trest

Karel FeltSport.czPrávo

Tři zápasy si nezahraje Tomáš Hübschman, vyloučený v pátečním kvalifikačním utkání se Španělskem za brutální faul na Xabi Alonsa. Rozhodla o tom disciplinární komise UEFA, která zasedala ve čtvrtek odpoledne ve švýcarském Nyonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Faul Tomáše Hübschmana na Xabiho Alonsa.

Článek

Vzhledem k tomu, že jedno utkání už si odseděl, nemůže ho trenér Michal Bílek použít ani v baráži proti Černé Hoře. O Romanu Hubníkovi, vyloučeném v úterý v Kaunasu za faul na litevského útočníka Šernase, komise nejednala. Právo a Sport.cz o tom informoval telefonicky generální sekretář FAČR a člen disciplinární komise UEFA Rudolf Řepka.

Anglický snajpr možná bez šampionátu

Tři utkání nesmí hrát ani anglický útočník Wayne Rooney, vyloučený v Podgorici v pátečním duelu s Černou Horou. Jeho situace je ale mnohem horší. Anglie v úterý nehrála, takže excelentní střelec bude svému týmu chybět ve třech duelech základní skupiny na EURO.

Wayne Rooney (druhý zleva) si možná na EURO nezahraje.foto: Reuters/Jose Manuel Ribeiro

Je však velmi pravděpodobné, že tam ani nepojede, protože kouč anglické reprezentace Fabio Capello se už po pátečním vyloučení vyjádřil... „Pokud dostane vyšší trest, budu velmi zvažovat, jestli ho vůbec na šampionát nominuji, když nebude na několik zápasů k dispozici.“

V evropských fotbalových kuloárech se však už nyní hovoří o možnosti, že silné svazy budou tlačit na vedení UEFA, aby hříšníkům byl před šampionátem udělen generální pardón.

Řepka šel za dveře

Při jednání disciplinární komise odchází za dveře její člen při projednávání případu hráče z jeho země. „Nebyl jsem proto při projednávání případu Hübschmana. Se mnou ale odešel i španělský zástupce a přidali se také Dán a Němec, tedy členové komise ze zemí, které budou hrát na šampionátu, a pokud bychom tam postoupili a dostali se s nimi do skupiny, mohl by vzniknout z jejich strany určitý interes na výši trestu. Tomu se tímto předešlo, i když gesto z jejich strany bylo dobrovolné. Při projednávání případů musejí být k dispozici nejméně tři členové komise. V místnosti zůstali kolegové z Rakouska, Maďarska a Lucemburska,“ řekl Řepka.

„Jednání o Hübschmanovi trvalo jen pět minut. K dispozici jsme měli videozáznamy projednávaných případů a v tomto případě se kolegové rychle shodli na výši trestu,“ naznačil Řepka s ulehčením v hlase, protože trest vzhledem k povaze zákroku mohl být i tvrdší.

Za dveřmi byl Řepka i v případě, kdy se projednávalo vyloučení Rooneyho. „Projednávání trvalo deset minut. Podle slov kolegů diskutovali o povaze faulu a rozhodovali se mezi dvěma a třemi zápasy. Nakonec se shodli na třech,“ uvedl Řepka.

Hubník po telefonu

Komise neprojednávala prohřešky z úterních kvalifikačních zápasů. To se týkalo i Romana Hubníka, vyloučeného v duelu s Litvou „Pracovníci UEFA nám nestihli připravit všechny potřebné podklady, protože kromě videa musejí být k dispozici i zápisy rozhodčích a zprávy delegátů. Všechny ještě v Nyonu nebyly,“ vysvětlil Řepka.

Podle jeho slov bude postup následující... „Rozhodnou o tom opět kolegové z nezainteresovaných zemí, ale tentokrát prostřednictvím tvz. telekonference. To znamená, že se spojí telefonicky, budou mít k dispozici videozáznam i potřebné podklady a budou o jednotlivých případech diskutovat, až dojdou ke konečnému verdiktu. Podle mne se tak stane příští týden. Jednak proto, že se blíží termín baráže, ale také pokračují Liga mistrů a Evropská liga, takže na další jednání přibude agenda,“ zdůraznil Řepka s tím, že nemůže vzhledem ke své funkci spekulovat o tom, zda Hubník dostane jeden či více zápasů

Reklama