Hlavní obsah

Vučinič mi dal dva góly, varuje Čech, jehož si Kraus podal přímo v Anglii

PRAHA

Okamžitě po losu baráže o postup na fotbalové EURO 2012 v Polsku a Ukrajině se mu vybavila vzpomínka, která není vůbec příjemná. Hvězdný Vučinič dokázal Petru Čechovi šoupnout dva góly v jednom zápase. Nejen proto však chová brankář fotbalové reprezentace k Černé Hoře velký respekt. „Bude to hodně vyrovnané, žádná jednoznačná záležitost,“ nechce gólman soupeře podcenit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech během utkání se Španělskem

Článek

Přestože v osudí strašily Turecko s Bosnou, již předem tvrdil, že špatný či dobrý los jsou relativní pojmy. A za tím si Petr Čech stojí.

„Pro českého fanouška asi není Černá Hora moc známý tým, ale podle mě je opravdu dobrý s řadou individualit. Skončili ve skupině druzí stejně jako my. Dvakrát remizovali s Anglií, porazili Wales, Švýcarsko, Bulharsko, což mluví za vše,“ poukazuje gólman na svých webových stránkách. „Musíme počítat s tím, že to bude hodně těžké. Doma i venku hrají prakticky stejně, postup jim zajistily hlavně vyrovnané výkony. Jejich skupina určitě nebyla jednoduchá a skončit v ní na druhém místě za Anglií je úspěch.“

S černohorskými fotbalisty moc velké zkušenosti nemá. „Jen proti jejich největší hvězdě Vučiničovi jsem hrál v Lize mistrů, když byl ještě v AS Řím. Bylo to ve skupinové fázi v roce 2008, kdy nás trénoval Scolari. V Římě jsme prohráli 1:3 a Vučinič mi dal dva góly. Je to výborný fotbalista, který hraje dlouho v italské lize. Velice chytrý hráč s výborným zakončením,“ varuje gólman Chelsea.

Tomáš Hübschman (vlevo) bojuje o míč s Mirko Vučiničem, když ještě Černohorec působil v AS Řím.foto: Reuters/Tony Gentile

Motivaci mají obrovskou, ale my také, slibuje gólman

Postupové šance jsou podle něj vyrovnané. „Začínáme doma, což ze statistického pohledu většinou výhoda není, ale pokud uhrajeme dobrý výsledek v Praze, pod větším tlakem bude před odvetou soupeř. Je jasné, že nás tam bude čekat hodně bouřlivé prostředí, ale s tím se musíme vyrovnat. V Bosně nebo Turecku by to bylo stejné.“

Černohorci mají ohromnou motivaci. Jejich reprezentace samostatně funguje teprve od roku 2007, takže ještě logicky na žádném šampionátu nehrála.

„Udělali historický úspěch už v kvalifikaci a historickým úspěchem celé země by byl postup. Motivaci mají určitě obrovskou, ale to my taky. Po neúspěšné kvalifikaci o poslední mistrovství světa bychom na dalším velkém turnaji chybět nechtěli,“ slibuje Čech.

Petr Čech vystupuje na koncertu Eddie Stoilow.foto: Právo/Jan Handrejch

Stamford Bridge hostil Show Jana Krause

V pátek večer mohou fanoušci posoudit, jak si gólman nároďáku vedl v horkém křesle při „výslechu“ v renomované Show Jana Krause. Hledání vhodného termínu pro natáčení trvalo prakticky dva roky a nakonec se uskutečnilo nedávno v Anglii.

Štáb Jana Krause vyrazil do Londýna na zápas Chelsea proti Swansea a hned po utkání se v útrobách stadiónu Stamford Bridge natáčel rozhovor s Petrem. Výsledek bude k vidění v pátek od 22:10 na Primě.

„Snad všechno dopadlo dobře. Byla to pro mě nová zkušenost. Probíhalo to výborně, moc jsme se pobavili. Pak jsme zašli i na společnou večeři,“ popisuje Čech. Krausův humor je mu blízký. „Mám jeho pořad rád.

Součástí pořadu bude i záznam jedné skladby z koncertu v rámci projektu S náma na to máš!, který proběhl minulou sobotu v Rock Café. Brankář se tam představil v roli bubeníka kapely Eddie Stoilow.

Reklama

Související témata: