Hlavní obsah

Hektický zápas a malé peklo, varuje kapitán Rosický před odvetou v Podgorici

Právě jeho se Černohorci nejvíc báli. A Tomáš Rosický jim v pátek večer na Letné ukázal, že právem. Kapitán fotbalové reprezentace rozděloval míče jako za mlada a připsal si asistence na oba góly. Češi první duel baráže vyhráli 2:0 a od EURO 2012 je dělí poslední krok. „Nesmíme si myslet, že už na šampionátu jsme. To by se nám rychle vymstilo,“ upozorňuje Rosický před úterní odvetou v Podgorici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Rosický v zápase s Černou Horou.

Článek

Den před prvním zápasem jste si vysnil výhru 2:0. A přesně takovým skóre jste Černohorce doma porazili!

Výsledek je parádní, po takovém musíme být všichni spokojení. Ale pozor, nesmíme se nechat unést. Udělat druhý krok bude ještě těžší. Nesmíme si myslet, že už na šampionátu jsme. To by se nám rychle vymstilo.

Co čekáte od odvety?

Bude to úplně jiný zápas než v Praze, hektický a strašně těžký. V Černé Hoře nás čeká malé peklo. Důležité bude, jak bude pískat rozhodčí (Ital Rizzoli – pozn. red.). Angličan Atkinson byl v prvním zápase výborný, Černohorcům ty jejich věci nebaštil.

Výchozí pozici však máte ideální.

To máme. Důležité je, že máme nejen dvoubrankový náskok, ale navíc jsme uhájili i čisté konto. V takových dvojzápasech je nula v domácím zápase obrovsky důležitá. V minulosti se ukázalo, že mužstva, která venku nedají gól, tak většinou nepostupují. To my se v Podgorici trefit chceme.

Kapitán českého týmu Tomáš Rosický (vlevo) a brankář Petr Čech před barážovým duelem s Černou Horou.foto: Právo/Petr Hloušek

Co jste říkal Jiráčkovi, když jste ho za bezbrankového stavu chlácholil po zahozené tutovce?

To si necháme pro sebe. Takticky jsme pořád hráli dobře a říkali si, že to tak musí pokračovat. Trpělivost je v klíčových zápasech moc důležitá. Být v klidu, počkat si na šance. A to nám přineslo ovoce. Navíc jsme byli disciplinovaní – a to je cesta, jak přes baráž přejít.

Vystupoval jste jako táta, který uklidňuje méně zkušené spoluhráče...

Jsem tu od toho, abych tak na kluky působil. Nesmím panikařit, kdybych si to dovolil, bláznili by pak všichni.

Co jste říkal divákům na Letné?

Jsem zklamaný, že na takový zápas nebylo vyprodáno. Ale všechna čest, diváci, co přišli, byli výborní.

Fanoušci v poslední době reprezentaci moc nevěří. Dali jste jim povedeným výkonem pádnou odpověď?

Tak to neberu. Bez jakékoliv arogance – kdo na nás nechce chodit, tak ať prostě nechodí. S tím my nic neuděláme. Od začátku máme jasný cíl, postup na mistrovství Evropy. A za ním jdeme.

Evropský šampionát jste okusil již v roce 2000 jako devatenáctiletý mladík. Jak byste postup vnímal nyní jako kapitán nároďáku?

Zcela určitě jinak. Jak? Na to se mě zeptejte až v úterý...

Reklama

Související témata: