Hlavní obsah

Potvrzeno! Mourinho podepsal čtyřletou smlouvu v Realu Madrid

Charismatický portugalský trenér José Mourinho může prožívat svůj sen dál. Po výhrách v portugalské, anglické a italské lize se o totéž pokusí ve Španělsku se slavným Realem Madrid. Bílý balet dnes oficiálně potvrdil čtyřletou smlouvu pro sedmačtyřicetiletého trenéra. Mourinho tak opouští Inter Milán, s nímž získal v právě skončené sezóně tři trofeje v čele s tou pro vítěze Ligy mistrů.

Foto: Sergio Perez, Reuters

José Mourinho před novináři, kterým právě oznámil, že se stal novým trenérem Realu Madrid.

Článek

Jednání o uvolnění veleúspěšného portugalského kouče José Mourinha z milánského Interu do Realu Madrid nakonec nabrala rychlý spád. Inter, s nímž portugalský trenérský mág vyhrál ligovou soutěž, Italský pohár a hlavně Ligu mistrů již v pátek oznámil, že souhlasí s kompenzací v podobně osmi miliónů eur (asi 207 miliónů korun) za to, že Mourinha do Madridu pustí. Některá média ovšem spekulují o sumě dvojnásobné.

Valdano: Přivedl jsem toho nejlepšího

V pondělí hodinu po poledni ho tudíž mohl Real Madrid představit na St. Bernabeu jako svého nového trenéra. "Je pro nás ctí, že jsme angažovali jednoho z nejlepších světových trenérů. Jsme potěšeni, že smlouvu s Realem Madrid podepsal na příští čtyři roky. Mým úkolem je hledat pro náš klub vždy to nejlepší řešení a nejlepší lidi a já toho nejlepšího trenéra přivedl," uvedl José Mourinha na scénu generální manažer Jorge Valdano.

Ten do poslední chvíle chránil a obhajoval vyhozeného Mourinhova předchůdce Pellegriniho. "Hájil jsem ho do posledního dne, stejně jako hájím všechny zaměstnance Realu. Je to moje povinnost. Teď budu se stejnou vehemencí hájit po celé čtyři nastávající roky José Mourinha," reagoval Valdano na kritiku, že chilského trenéra Manuela Pellegriniho držel nad vodou příliš dlouho a má tudíž podíl na zpackané sezóně Bílého baletu.

Real investoval do nákupu posil čtvrt miliardy eur, přesto skončil v Lize mistrů už ve čtvrtfinále a ve španělské lize se musel spokojit s druhým místem za Barcelonou. To nakonec stálo Pellegriniho krk.

Má španělština se zlepší, sliboval Mourinho

"Nevím, zda jsem se narodil jako trenér Realu Madrid, ale určitě jsem se narodil jako fotbalový trenér," přivítal se Mourinho s novináři a hned se omlouval, že jeho španělština není tak dokonalá, jako bývala. "Dejte mně měsíc. Za dva roky v Itálii mně mnohé z hlavy vypadlo."

Vzápětí už se rozpovídal o tom, že trénovat Bílý balet je i pro něho velká výzva a důležitý úkol.

"Jde o jedinečný klub pro každého hráče i trenéra. Real má obrovskou historii a nyní zažívá velkou frustraci, neboť v posledních letech na vítězství stále jen čeká. Teď jsme se spojili - Real se svou slavnou minulostí, já s mou úspěšnou trenérskou kariérou. Jsem hrdý, že jsem se stal jeho trenérem a mám obrovskou motivaci, abychom začali společně vítězit," naklonil si Mourinho hned úvodním proslovem klubovou generalitu i všechny fanoušky Realu.

Zvláště, když po dramatické pomlce dodal: "Mým snem nebylo Real trénovat, mým snem je s ním vítězit. Miluji velké výzvy a tahle je pro mě skutečně ohromná."

I Ronaldo se bude muset podřídit

Hned také přidal, že všechny hvězdy oblékající dres Bílého baletu, Cristiana Ronalda nevyjímaje, se za jeho vlády budou muset podřídit kolektivu.

"Tu filosofii jsem zastával vždy a všude a měl jsem s ní úspěch. V Realu to nebude jiné! Vím, že jsou na Barnabeu výjimeční fotbalistí, ale i oni se musí podřídit zájmům mužstva, protože jedině tak můžeme vyhrávat a mít úspěchy," rozpovídal se charismatický portugalský kouč Mourinho při nástupní audienci před novináři.

Reklama

Související témata: