Hlavní obsah

Costa zvolil Španělsko, protože mu dluží za vše, co dokázal

Fotbalový útočník Diego Costa z Atlética Madrid se rozhodl reprezentovat Španělsko místo rodné Brazílie proto, že se zemi úřadujících mistrů světa a Evropy cítí zavázaný. Španělsku prý dluží za vše, co v dosavadní kariéře dokázal.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Diego Costa z Atlétika Madrid střílí gól v ligovém duelu s Betisem.

Článek

"Bylo těžké volit mezi svým rodištěm a Španělskem - zemí, která mi toho tolik dala," řekl Costa na webu Atlétika. "Zvážil jsem to a správnou věcí je hrát za Španělsko, protože tady jsem dosáhl všeho," vysvětlil pětadvacetiletý hráč.

Svou volbu sdělil v úterý oficiálním dopisem brazilskému svazu. Za pořadatele mistrovství světa v příštím roce přitom sice už odehrál pár minut, ale šlo jen o přípravu. Proto dostal od FIFA v září možnost změnit reprezentaci. Španělské občanství obdržel Costa letos v létě.

"K této zemi chovám velmi speciální náklonnost. Myslím, že mě tu oceňují za každodenní práci, a také cítím lásku lidí," uvedl aktuálně nejlepší střelec španělské ligy.

V Brazílii mu nemohou přijít na jméno

V Brazílii jeho rozhodnutí vyvolalo nepřátelské reakce. Prezident svazu José Maria Marin dokonce prohlásil, že udělá vše pro to, aby útočník nemohl za Španělsko hrát. Reprezentační trenér Luiz Felipe Scolari zase podotkl, že hráč, který odmítne dres národního týmu a možnost hrát MS doma, je automaticky nevítaný.

"Chci, aby lidé pochopili, že jsem nikdy neodmítl Brazílii, takhle to vůbec nevidím. Ve Španělsku jsem vybudoval svou kariéru a této zemi to dlužím. Na nikoho jsem nezanevřel, v Brazílii mám rodinu, narodil jsem se tam a budu tam žít, až ukončím kariéru. Doufám, že to lidé budou respektovat," uvedl forvard Atlétika.

Bude chtít naplno využít každou případnou šanci od trenéra španělského národního týmu Vicenteho del Bosqueho. "Ne každému se poštěstí, aby mohl oblékat tento dres. Je to pocta a něco velkého v životě fotbalisty. Pokud mě Del Bosque povolá a dá mi šanci hrát pět, deset nebo patnáct minut, vydám ze sebe všechno, protože takový jsem," tvrdil Costa.

Ve Španělsku hraje od roku 2007, kdy přišel do Atlética z Bragy. Poté nastupoval za Celtu Vigo, Albacete a Valladolid, ze kterého se do Madridu vrátil v roce 2010. V tomto ligovém ročníku nastřílel v dosavadních deseti zápasech za Atlético jedenáct branek a výrazně mu pomohl na druhé místo v tabulce. Dvakrát se rodák z Lagarta trefil i ve skupině Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: