Hlavní obsah

Barcelona má po nákupech! Katalánci chybovali při transferu mladých fotbalistů, klub se odvolá

Curych
Aktualizováno

Tak to je pro Barcelonu pořádná rána! Katalánský celek se provinil při přestupech fotbalistů do 18 let a na dvě přestupová období, tedy na rok, má od disciplinární komise FIFA zakázáno nakupovat nové hráče. Zaplatit navíc musí pokutu 450 tisíc švýcarských franků (cca 10 miliónů korun). Finanční postih půl miliónu franků dostal i španělský svaz. Druhý celek La Ligy se proti zákazu odvolá.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Kvůli přestupu Neymara už odstoupil z funkce prezident Sandro Rosell.

Článek

Barcelona se měla provinit při přestupech mladých hráčů v rozmezí let 2009 až 2013. Měla porušit pravidlo, v němž se zakazují mezinárodní transfery fotbalistů pod 18 let. Případ se týká hned deseti přestupů.

„Snažíme se mladé hráče chránit, protože stěhování z jedné země do druhé sice může pomoct jejich sportovní kariéře, jejich růstu jako mladistvému, ale ve většině případů neprospívá. Proto je k takovým přestupům potřeba povolení speciální komise," uvedla FIFA s tím, že to se v případě přestupů do Barcelony nedělo.

FIFA také vyzvala španělský fotbalový svaz, aby do roka změnil svá přestupová pravidla tak, aby byla v souladu s regulemi mezinárodní fotbalové federace.

Barcelonské přestupy se staly terčem vyšetřování už podruhé během krátké doby. V lednu kvůli nejasnostem kolem ceny, kterou klub zaplatil za příchod brazilského útočníka Neymara ze Santosu, odstoupil z funkce prezident Sandro Rosell. Přesto čelí obvinění z daňového úniku a nové vedení radši zaplatilo daňovému úřadu dlužných 13,5 miliónu eur, i když dál trvá na tom, že transfer proběhl podle zákona.

Čekají Barcelonu komplikace?

Barcelona na svém webu oznámila, že se odvolá k FIFA, případně ke sportovní arbitráži CAS. Katalánský klub argumentuje také tím, že jeho proslulá mládežnická akademie La Masia je příkladným a osvědčeným modelem výchovy hráčů a neporušuje žádné zákony. "FCB vychovává v první řadě lidi, až pak sportovce. Tento fakt nebrala FIFA v potaz. Udělila trest a ignorovala výchovnou funkci našeho tréninkového systému," uvedl klub v prohlášení.

Pokud dvaadvacetinásobný španělský mistr s odvoláním neuspěje, čekají ho další komplikace. Na sedm měsíců je totiž kvůli zranění kolena mimo hru brankářská jednička Víctor Valdés, který navíc už dříve prohlásil, že po letním vypršení smlouvy odejde jinam.

V ohrožení jsou také příchody dvou očekávaných letních posil. Zatímco s jednadvacetiletým gólmanem Marcem-Andrém ter Stegenem z Mönchengladbachu už se Barcelona údajně dohodla dříve, přestup sedmnáctiletého záložníka Alena Haliloviče z Dinama Záhřeb oficiálně potvrdila minulý týden. Není jasné, jestli se zákaz ze strany FIFA vztahuje i na tyto hráče.

Reklama

Související témata: