Hlavní obsah

To otec mi pomohl. Stál se mnou v bráně, kde bude stát navěky, svěřoval se dojatý gólman Sevilly Beto

Turín/Praha

Stal se hrdinou turínského finále, neboť při závěrečném penaltovém rozstřelu zlikvidoval hned dvě střely lisabonských protihráčů, ale do mikrofonů ze sebe nebyl schopen vysoukat slovo. Tak moc prožíval dvaatřicetiletý gólman Sevilly Beto triumf svého mužstva v Evropské lize, o který se zasloužil tím, že si poradil s pokusy Cardoza a Rodriga. „To otec mi pomohl. Stál se mnou v brance, jako tam se mnou bude stát navěky. Byl by na mě nesmírně hrdý,“ vzpomněl Beto na nedávného zesnulého otce, jemuž vítězství nad Benfikou a evropský primát věnoval.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Je rozhodnuto! Jásat mohl i brankář FC Sevilla Beto.

Článek
Fotogalerie

Triumf španělského fotbalu na evropské pohárové scéně je dovršen. Sevilla se stala vítězem Evropské ligy, madridský Real nebo Atlético zvednou 24. května nad hlavu trofej určenou pro nejlepší tým Ligy mistrů.

Jen Liberec se Sevillou neprohrál

„Psali jsme dějiny a přitom trpěli. Ale tento tým se naučil trpět. A také překonávat únavu, vyčerpání i nepohodlí a přitom zůstat velkým mužstvem," glosoval kouč Sevilly Unai Emery výkon svých svěřenců v turínském finále Evropské ligy, v němž po bezgólových 120 minutách porazili v penaltovém rozstřelu Benfiku Lisabon 4:2 a získali druhou nejcennější evropskou klubovou trofej.

Po tažení trvajícím devatenáct zápasů, neboť španělský pohárový náhradník Sevilla začínala ve třetím kvalifikačním předkole Evropské ligy. I s Libercem se v základní skupině potkala, přičemž Šilhavého tým s ní dvakrát remizoval 1:1. Mimochodem - jako jediný s ní v soutěži neprohrál.

Tažení nakonec završil momentálně pátý tým španělské ligy a jistý účastník příštího ročníku Evropské ligy finálovým triumfem. Už potřetí během posledních devíti let, neboť v letech 2006 a 2007 získala Sevilla bývalý Pohár UEFA přetransformovaný později na Evropskou ligu.

Rakitič: Na hřišti jsme trpěli

„Zasloužili jsme si ji. Hodně jsme sice trpěli, ale na hřišti jsme nechali všechny síly. A s pomocí skvělých fanoušků jsme nakonec zvítězili. Teď si chci triumf užít spolu s nimi, pak dokončit se Sevillou sezónu a co nejlépe se připravit na mistrovství světa," děkoval příznivcům Sevilly šestadvacetiletý chorvatský legionář ve službách španělského klubu Ivan Rakitič, který byl vyhlášen nejlepším mužem finále.

Zaslouženě, i když snad ještě větší chvála a superlativy se snášely na dojatého brankáře Beta, jenž se posléze probral z ohromení a úžasu, prodral se znovu k mikrofonům a připomínal, že triumf v Evropské lize věnuje kromě otce i své matce a synovi.

„Měl na našem úspěchu skutečně rozhodující podíl," chválil ho trenér Emery. „Kouč gólmanů Javier Garcia Garcia ovšem takém neboť ho na penaltový rozstřel dobře připravil. Za naším vítězstvím se prostě skrývá práce mnoha lidí."

Reklama

Související témata: